Колку подолго стојат толку се поубави: 3 традиционални ПОСНИ КОЛАЧИ за Свети Никола

3 ТРАДИЦИОНАЛНИ ПОСНИ КОЛАЧИ: задолжителен дел од трпезата за Свети Никола. Без разлика што оваа година празникот го славиме само со семејството, трпезата за овој празник треба да биде секогаш богата.

баклава / Слаѓана Јовановиќ




Ви предлагаме да подготвите три традиционални задоволства за Свети Никола кои можат да траат со денови и секој ден да имаат подобар вкус: БАКЛАВА. Потребни состојки: 1 пакување кори за баклава; 500 г ореви; малку шеќер; 200 г суво грозје; 200 г посен маргарин. За прелив: 1 литар вода, 1 кг шеќер; 1 цел лимон.

Фото и рецепт: Зорка Јанчева




Постапка: Измешајте ги мелените ореви, шеќерот и сувото грозје. Потоа на плех ставете ја кората за баклава и посипете ја со мешавина од ореви, шеќер и суво грозје. Потоа ставете уште една кора и редете додека целосно да се потроши материјалот. Потоа баклавата исечкајте ја на ромбоиди и прелијте ја со топол растопен маргарин.




Баклавата се пече околу 20 минути на 200 степени. Во меѓувреме се прави преливот: Во тенџере со вода се става шеќерот и се остава да зоврие и да се растопи. Потоа во него се додаваат кришки сечен лимон и се остава целосно да се олади. Прелијте ја топлата баклава со шербетот и оставете неколку часа на собна температура додека добро го впие преливот.




БАЈАДЕРИ. Потребни состојки: 300 г посни мелени бисквити; 200 г мелени ореви; 250 г шеќер; 1 ванилин шеќер; 10 лажици вода; 200 г посен маргарин; 150 г посно чоколадо за готвење. За глазура: 200 грама темно чоколадо, 3 лажици масло.




Постапка: Во тенџере ставете ги шеќерот и ванилиниот шеќер, додајте вода и варете додека да зоврие. Се трга од оган, па се додава маргаринот и се меша додека да се растопи. Додајте ги мелените бисквити и мелените ореви и убаво измешајте.




Смесата се дели на два дела, на едниот се додава растопено чоколадо за готвење, а другиот останува жолт. На правоаголниот плех нанесете кафеав, а потоа жолтиот дел. Ставете во фрижидер да се стегне.




За глазура: растопете ја чоколадата со маслото и прелијте ја тортата со врелата глазура. Кога колачот ќе се стегне, се сече на стапчиња и се сервира. Следниот рецепт е вистинско изненадyвање и набрзо стана xит:

ОРАСНИЦИ. Потребни состојки: 300 г мелени ореви, 250 г посен маргарин, 600 г шеќер во прав, 300 г брашно, 1 прашок за печиво.




Постапка: Рачно измешајте ги шеќерот во прав и маргаринот, претходно отстојан на собна температура. Потоа додајте ги мелените ореви, брашното и прашокот за печиво. Месете ја смесата додека да почне да се одвојува од садот.




Со смесата полнете ги до половина калапите за кифлички или модли за мафини и печете 10 минути на температура од 160 степени. Можете и вие самите да ги обликувате орасниците. По желба, пред печење, орасниците може малку да се наросат со сечкани ореви.




Претходна статијаПОСНИ КИФЛИЧКИ КОИ СЕ СЕКОГАШ СВЕЖИ: Рецепт за меко тесто и кога ќе се извади од замрзнувач
Следна статијаРЕЦЕПТ ЗА НАЈБРЗАТА ПЛАЗМА ТОРТА: 2 слоја бисквити, а помеѓу нив најкремастиот фил – веднаш запишете си го рецептот