Кокос коцките со првиот залак ќе станат вашиот омилен колач. Десертите со кокос се омилени, а најпознати се рафаело топчињата. Ако сте љубител на овој вкус, а ги сакате и слоевитите десерти со мек бисквит и раскошен фил, тогаш ви предлагаме да ги направите овие кокос коцки (рецепт 1) кои ќе ве освојат со првиот залак.

рецепт 1

Не постои некој кој може да им одолее на овие вкусни колачи, особено ако се сочни и залиени со убав сируп (рецепт 2), а најдоброто од сè е што многу брзо и лесно и се приготвуваат. Еве што ви е потребно:




РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 6 белки, 250 г шеќер, 50 г кокосово брашно, 100 г брашно, 1/2 кесичка прашок за печиво (5 г), 200 мл млеко. За фил: 6 жолчки, 2 кесички пудинг од ванила (80 г), 4 супени лажици брашно, 15 супени лажици шеќер, 1 литар млеко, 200 г путер, 200 мл слатка павлака и кокос за декорација.

рецепт 1

РЕЦЕПТ 2 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (за мерење се користи чаша од 250 мл): 6 јајца, 1 чаша шеќер, 2 кесички ванилин шеќер (20 г), 1.5 чаша масло, 1.5 чаша јогурт, 1/4 чаша слатка павлака, 1.5 чаша брашно, 1.5 чаша гриз, 2 мали лажички прашок за печиво (1 кесичка од 10 г), 1/2 мала лажичка сол, 2 чаши кокос. За сируп: 2.5 чаши шеќер, 4 чаши вода, 1 кесичка ванилин шеќер (10 г), сок од половина лимон

рецепт 2




ПОСТАПКА за рецепт 1: Пенасто изматете ги белките, па започнете постепено да го додавате шеќерот и матете додека да добиете цврст снег кој не паѓа од садот кога ќе го превртите. Додајте просеано брашно и кокосово брашно (ситно мелено), помешано со прашок за печиво. Полека соединете со лажица или шпатула внимавајќи смесата да остане воздушеста и пенлива.




Рамномерно распоредете ја во плех од рерна обложен со хартија, израмнете и ставете да се пече во претходно загреана рерна на 180 степени приближно 15 минути. Кога е печен бисквитот извадете го и прелијте го со топло млеко, па оставете да се олади. За тоа време пригответе го филот.




За фил: Помешајте го прашокот за пудинг, брашното и шеќерот, па додајте ги жолчките и добро разматете. Додајте и 200 мл млеко за да се разреди мешавината и да нема грутчиња. Остатокот од млекото (800 мл) ставете го тенџере на оган, па штом зоврие намалете ја температурата и сипете ја мешавината во тенок млаз додека непрекинато мешате.




Варете го кремот додека да згусне, а потоа претурете го во друг сад, прекријте го со проѕирна фолија за да нефати корички и оставете го да се олади до собна температура. Путерот омекнат на истата собна температура пенасто изматете го, па во него додајте го оладениот крем, лажица по лажица и соединете.




Настрана во посебен сад изматете ја слатката павлака како шлаг, па соединете ги двете креми, но со шпатула или лажица. Филот распоредете го преку оладениот бисквит, обилно наросете кокос и оставете добро да се олади пред послужување. Следи постапката за вториот рецепт:




ПОСТАПКА за рецепт 2: за сирупот треба да ги измешате сите состојки во едно тенџере и да го ставите на оган, па кога ќе зоврие да ја намалите температурата на умерено и да продолжите со готвење 15-тина минути. Потоа сирупот оставете го да се лади додека се приготвува колачот.




За колачот потребно е добро да се изматат јајцата со шеќерот и ванилата, додека тие да згуснат и станат кремасти. Потоа додајте масло во тенок млаз додека непрекинато матите, па јогуртот и слатката павлака, па миксајте додека сето да се соедини.




Потоа на неколку наврати додавајте ги сувите состојки, најдобро просеани: брашното помешано со сол и прашок за печиво, како и кокосовото брашно. Мешајте со лажица или кујнска шпатула за да остане смесата пенлива и воздушеста. Кокосот се додава последен.




Смесата излејте ја во намастен плех со величина од 40х26 см и ставете да се пече во претходно загреана рерна на 180 степени, приближно 30-35 минути, во завиосност од рерната, а најдобро да се провери со чепкалка. Печениот врел колач залијте го со сирупот и обилно наросете со кокос. Прочитајте го и рецептот за најевтиниот кокос колач во два слоја ОВДЕ, омилен им е на многумина. Рецепт на Ари / Сооlinarika.сom