Рецепт на Грозданка. Едно од задолжителните јадења на велигденската трпеза е „дроб сармата“ која се приготвува од јагнешки дробови и други внатрешни opгани, а се витка во марамица. И ако не можете да си дозволите да купите јагнешко месо, речиси секогаш во месарите има комплети за дроб сарма кои не се толку скапи како месото.




Ако сте имале баба на село, сигурно се сеќавате на таа арома и прекрасниот вкус на џигерот од сармата. Па, ние го чуваме рецептот од ова магично јадење си иситнет дроб, а сега ќе го споделиме со вас. Еве како да направите маестрална рустикална сарма за црн дроб:




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 комплет (околу 1 кг) јагнешки бели и црни дробови и срце, 2 поголеми јагнешки марамици (или повеќе помали), 10 парчиња млад кромид, малку магдонос, малку ориз (1-2 раце, по желба и вкус), вино, оцет, лимонов сок, масло, сол, црн пипер, вегета, ловоров лист, 4 јајца, 300 мл кисело млеко




ПОСТАПКА: Најпрво марамиците убаво измијте ги со ладна вода и ставете ги во некој подлабок сад, прелијте ги со ладна вода и околу 40 мл алкoxoлна киселина, па вака оставете ги да отстојат во фрижидер неколку часови, а може и преку цела ноќ.




Потоа добро исплакнете ги марамиците и спремни се за подготовка. Додека марамиците стојат во водата со оцетот, ставете ги џигерите да се варат во вода во која сте ставиле околу 40 мл ракија.




Кога дробовите се сварени извадете ги настрана и оставете да се оладат. Од белите дробови извадете ја тенката опна-кожичка, а потоа сè исечкјате колку што можете поситно, на мали коцкички.




Младиот кромид ситно исечкајте го, па на малку масло запржете го истовремено со ситно сечканиот џигер. Зачинете по желба: сол, црн пипер, зеленчуков зачин (вегета), ловоров лист. Додајте сок од лимон и малку вино за да крчка, по сопствен вкус. Кога добро ќе се пропржи додајте малку испран и исцеден ориз, промешајте и филот е готов.




Сега, со помош на марамиците виткајте го филот како сарми (може да користите и шолја за кафе, кутлача и слично, во зависност од тоа колку големи сакате да ви бидат сармите. Притоа мора да внимавате марамиците да бидат целосни и да не се искинати и да нема дупчиња низ кои би излегувал филот. Ако е многу тенка марамицата може да ја ставите во два слоја.




Вака приготвените сарми наредете ги во тава (најдобро земјена или каква имате), посолете со малку вегета и залијте до половина со вода. Поклопете ја тавата и на тивко крчкајте ги сармите околу 2 часа или повеќе, повремено поливајте ги со постоечката течност за убаво да се потпечат.




Печени се кога ќе добијат убава румена боја и течноста ќе испари. Во подлабок сад добро изматете ги јајцата заедно со киселото млеко, па прелијте ги сармите одозгора и допечете ги. Дроб сармите послужете ги со овчо кисело месо.