Кардиоваскуларниот хирург д-р Емир Солаковиќ привлекува внимание со своите изјави за здрав начин на живот, пред сè затоа што на гледачите им се обраќа директно и без влакна на јазикот. Овој пат тој зборуваше за ризиците од мозочен и срцев удар и презентираше интересни факти.

– Еден од факторите на ризик за мозочен и срцев удар, и болести, е и возраста. Кога ќе се роди мало дете, веќе е „нападнато“ од атеросклероза. Со возраста, оваа атеросклероза, или ‘рѓосување – едноставно кажано, рѓосувањето на крвните садови едноставно се зголемува.

доктор Емир Солаковиќ

Како што стареете се зголемува и холестеролот. Друго, во староста, бидејќи крвните садови се ‘рѓосани, се очекуваат разни болести со последици – објасни доктор Солаковиќ и додаде:

– Друга причина е полот. Сега, слушајте ме внимателно, вие жени и мажи. Жените кои имаат циклус, односно до менопаузата, нивните јајници лачат еден хормон – тоа се естрогенските хормони, кои ги штитат жените од атеросклероза, од срцев удар и сл.

Тогаш ќе видите дека жените, во споредба со мажите, добиваат срцев удар поретко (1:3). Но, кога жената влегува во менопауза, јајниците лачат помалку хормони, помалку естроген, а потоа жените добиваат еднаков ризик од атеросклероза како и мажите.

Потоа болестите се 1 спрема 1. Науката се обидела да им суплементира на жените естроген. Потоа виделе дека 50% имале помалку срцеви и мозочни удари, но забележале дека тие жени се предиспонирани за рак на матката. Потоа започнале уште едно истражување, да дадат двојна хормонална терапија.

доктор Емир Солаковиќ

Доктор Солаковиќ објасни дека жените и мажите се разликуваат и по тоа каква улога играат хормоните кога станува збор за годините.

доктор Емир Солаковиќ

– Драги мои жени, има една работа што нема да ви се допадне. Жена која ќе наполни 50 години ѝ се додава 7 години на изгледот, физички изгледа како да има 57 години. Зошто? Бидејќи колку побрзо жената добива менструација, толку побрзо е подготвена за оплодување и веќе е формирана, а метаболизмот и животните процеси веќе ѝ одат, за разлика од мажот.

Но јас ви го кажувам ова, едноставно, кога живеете здраво и имате таков живот, ќе изгледате 20 години помладо со вашите 50 години. Мислам дека мотивот е добар и ви посакувам многу среќа, да бидете уште помлади – заклучи доктор Солаковиќ. Целото интервју со докторот може да го погледнете ОВДЕ.

доктор Емир Солаковиќ