Кога им позајмував пари бев добар, а сега кога ги барам назад, сум лош…Лекција која секој ја учи на потешкиот начин…

Кога станува збор за финансиски трансакции во кои се вклучени пријателите и семејството, процесот на почетокот може да изгледа едноставен.

Нудиме помош во тешки времиња, постапувајќи според претпоставката дека љубезноста ќе биде возвратена и чувствувајќи го задоволството од олеснување на нечиј товар.

Сепак, суровата реалност често нè соочува: додека позајмуваме пари, нè гледаат како пријатели, но кога ќе дојде време да си ги побараме парите назад, неправедно сме етикетирани како „најлоши“.

Знаењето стекнато преку оваа лекција често се стекнува преку предизвикувачки средби кои нѐ оставаат обесхрабрени и несигурни. Сè започнува со благородни намери.

Близок пријател или сакан член на семејството доаѓа кај нас со проблем, а нашата емпатична природа и чувство за должност нè поттикнуваат да подадеме рака за помош.

Во тој момент уживаме во славата, чувствувајќи се како херои, убедени дека нашата врска со нив стана уште посилна.

Динамиката се менува кога ќе дојде време за враќање на позајмените средства.

Не е невообичаено поединци да сведочат дека пријателите и членовите на семејството одеднаш стануваат недостапни, избегнуваат комуникација, па дури и ги прекинуваат врските поради оваа финансиска обврска.

Следствено, не само што трпиме финансиска загуба, туку и губење на драга врска.

Постојат неколку вредни сознанија кои можеме да ги извлечеме од ова тешко искуство во врска со поединците и финансиите.

Прво, станува очигледно дека парите имаат способност да ја откријат нечија вистинска природа.

Кога поединците брзо се дистанцираат или реагираат непријателски кога ќе се потсетат на нивниот долг, станува јасно колку навистина ја ценеле нашата помош.

Второ, мора да ја препознаеме важноста од формализирање на договорите, дури и со најблиските. Со спроведување на писмени договори или воспоставување јасни услови за отплата, двете страни можат да бидат заштитени и да се избегнат недоразбирањата.

Понатаму, овие средби нудат вредни лекции за важноста на поставувањето граници. Мора да ја разбереме моќта на отфрлањето и да признаеме дека не сме обврзани постојано да ја играме улогата на спасител.

ВО КАКВО ВРЕМЕ ЖИВЕЕМЕ: Паметниот мора да молчи, за да не се навреди будалиот

Нашата сопствена финансиска стабилност и ментална благосостојба се исто толку важни како и привремената непријатност на другите.

Границите служат како средство да се заштитиме себеси и нашите ресурси во околности кои навистина бараат наше внимание и помош.

Како што поминуваме низ овие различни средби, нашата перспектива за оценување на околностите почнува да се менува.

Сè повеќе сме внимателни кога станува збор за одлучувањето кому да обезбедиме финансиска помош и специфичните услови под кои го правиме тоа.

Станува очигледно дека одредени пријателства и семејни врски се подобро зачувани ако избегнеме наметнување финансиски оптоварувања кои потенцијално можат да ги оштетат тие односи.

Последното нешто од ова искуство е и вознемирувачко и просветлувачко. Клучно е да се опремиме со знаење за да се заштитиме од идните неволји и да покажеме претпазливост.

Иако може да биде тешко и вознемирувачки да се соочиме со фактот дека некои поединци се подготвени да ја искористат нашата добронамерност без никаква намера да возвратат, ова сознание служи за зајакнување на нашата решителност.

Ја зголемува нашата свесност за нашите граници и принципи и не води во поразумен избор на нашите корисници.

Мудроста добиена од лекциите научени преку тешките искуства е неспоредлива во нејзината ефикасност. Овие лекции служат како катализатори за личен раст, охрабрувајќи нè да ја заштитиме нашата благосостојба и средства.

На крајот на краиштата, прифаќањето на суровата реалност на животот нè зајакнува, негува издржливост и сила за сè што ни претстои.