Ќе ви завидуваат на трпезата: Плетенка – млечен леб

Потребни состојки:

500 г брашно

250 мл млеко

1 јајце

Loading...

100 г путер/маргарин

1 жолчка

1 лажица шеќер

1 коцка квасец

1 лажичка сол

Постапка:

1.Разматете го квасецот со лажичка шеќер и малку млако млеко, па оставете да се активира.

2.Во просеано брашно додадете растопен путер, сол, јајце и активиран квасец.

3.Измесете мазно тесто и покриено оставете го да се дигне.

4.Тестото поделете го на 4 делови.

5.Од секој дел направете по една плетенка.

6.Обликуваните плетенки оставете ги на топло уште еднаш да ја удвојат својата величина.

7.Одозгора премачкајте ги со разматена жолчка и печете на 200 степени околу 20 минути.

Сабина Шабановиќ

Loading...