КАРДИОЛОГОТ ТАСИЌ ГО ОТКРИ НАЈДОБРИОТ НАЧИН НА ТУШИРАЊЕ: Луѓето често го прават ОВА, а тој метод може да со сериозни последици…

Како и секоја година, така и за овие Водици, во тек беа подготовките на капачите кои претходно се подготвуваат пред да скокнат во ледената вода за да стигнат до светиот крст.

д-р Небојша Тасиќ

Многумина се прашуваат како можат едноставно да скокнат во ледената вода, но има голем број на подготовки што треба да ги направат. Кардиологот д-р Небојша Тасиќ во „Јутру“ на Прва откри дали е опасно или корисно за здравјето секој ден да се плива во ледена вода и да се тушира ​​со ледена вода.

„Сериозен пристап кон пливање во ледена вода е многу важен. Ова е екстремна работа и треба да направите добар превентивен преглед, без разлика дали сте млади или стари.

Треба да го проверите телото, срцето и кардиоваскуларниот систем. Дури и тогаш немате гаранција како ќе реагирате. Професионалните спортисти користат ледена вода за капење. Многу е добро да се туширате со ладна вода, но не и со ледена вода“, рекол кардиологот и открил:

„Тоа и помага на кожата, циркулацијата, телото и имунитетот. Можеме квалитетно да го поминеме тој ден. Пожелно е туширање со ладна вода. Згора на сето тоа го имаме и факторот зимски студ, некои луѓе едноставно не поднесуваат студена вода.

Мене лично не ми пречи ладна вода, ми се допаѓа и препорачувам таков туш.

Она што апсолутно не го препорачувам е скокање во ладна вода бидејќи температурниот шок може да биде фатален. Подобро е кога температурата не е во минус, но и телото се шокира кога ќе излезете од водата“, предупреди д-р Тасиќ.