Подварок или растурена сарма, на овој начин има ист вкус како да сте ја направиле од поткиселена зелка во буре.

Потребни состојки:

-Неколку главици зелка
-Сол
-Кеси за замрзнувач
-Ренде за зелка
-Нож

Постапка:

Зелката исчистете ја и изрендајте ја ситно. Посолете ја и малку со рацете изгмечете ја неколку пати. Добро изедначете.

Наполнете ги кесите за замрзнување оставајќи околу три прсти празен простор.

Затворете ги кесите и избоцкајте ги на неколку места од едната и од другата страна.

Наредете ги во некој сад или помало буре, а одозгора ставете решеткаст потиснувач и нешто тешко (може кеса полна со вода или некое шише доколку немате камен).

Одозгора налијте вода колку само да се покрие зелката. Добро затворете и оставете 10 дена на топло. Повремено погледнувајте дали потиснувачот е на свое место или случајно да не се превртел.

После 10 дена отворете и пробајте… фантастично мириса. Време е за еден добар подварок!

Постапката можете да ја погледнете во видеото: