Home Билкарство Како да се победи бактеријата што предизвикува подуеност на стомакот

Како да се победи бактеријата што предизвикува подуеност на стомакот

Х. Пилори: Невидливиот непријател што предизвикува киселини и подуеност – Како да го победите со природни методи

Кога стомакот „говори“, дали слушате?

Ако често чувствувате киселини, подуеност или непријатност во стомакот по јадење, можеби причината не е само во храната што ја консумирате, пишува НМД.

Еден од најчестите виновници за овие симптоми е бактеријата Helicobacter pylori (Х. Пилори), микроорганизам што може да предизвика сериозни проблеми како гастритис, чир на желудникот, па дури и да го зголеми ризикот од рак на желудникот ако не се третира.

Според Светската здравствена организација (СЗО), над 50% од светската популација е заразена со оваа бактерија, а многумина не се ни свесни за тоа.

Но, добрата вест е дека постојат начини да се справите со неа – и медицински и преку природни методи.

Во овој текст ќе ви откриеме како да ја препознаете инфекцијата, што вели науката за природните лекови и како да се заштитите.

40 СМОКВИ ЗА 40 ДЕНА: Овој природен лек е еден од најдобрите

Што е Х. Пилори и зошто е толку тврдоглав противник?

Helicobacter pylori е спирална бактерија што успева да преживее во киселата средина на желудникот, каде што другите микроорганизми обично не можат.

Таа се „вгнездува“ во слузокожата на желудникот и може да предизвика воспаление (гастритис), чир или дури и малигни промени ако инфекцијата е долготрајна.

Најчесто се пренесува преку контаминирана храна, вода или преку контакт од човек на човек, особено во средини со лоши хигиенски услови.

Интересен факт: Според студија објавена во *The Lancet* (2020), Х. Пилори е поврзана со 90% од случаите на чир на дванаесетпалечното црево и 70-80% од случаите на чир на желудникот.

Ова покажува колку е важно да се обрати внимание на симптомите и да се реагира навреме.

Како да препознаете инфекција со Х. Пилори?

Симптомите на инфекција со Х. Пилори можат да бидат различни, но најчесто вклучуваат:

– Киселини или рефлукс (чувство на печење во градите)
– Подуеност по јадење
– Гадење, повраќање или лошо варење
– Дијареја или запек
– Необјаснето губење на тежина и апетит
– Замор

Сепак, некои луѓе може да немаат никакви симптоми, што ја прави оваа бактерија „тивок непријател“, пишува НМД.

За точна дијагноза, потребно е да се направат тестови, како што се тест на столица, тест на здив или крвен тест, кои може да ги препорача вашиот лекар.

На секој втор човек хеликобактер му го јаде желудникот – спасете се еднаш засекогаш со овој лек

Природни методи за борба против Х. Пилори: Што вели науката?

Додека медицинскиот третман обично вклучува комбинација од антибиотици и лекови за намалување на желудочната киселина, природните методи можат да бидат одлична поддршка или превенција. Еве неколку научно поткрепени решенија:

1. Пробиотици и синбиотици

Пробиотиците се „добри“ бактерии што можат да се натпреваруваат со Х. Пилори за простор во цревата.

Студија објавена во World Journal of Gastroenterology (2019) покажала дека пробиотските соеви како Lactobacillus и Bifidobacterium можат да го намалат растот на Х. Пилори и да ги ублажат симптомите на гастритис.

Синбиотиците, комбинација од пробиотици и пребиотици, дополнително го зајакнуваат овој ефект.

2. Зелен чај

Зелениот чај е богат со антиоксиданси наречени катехини, кои покажале антибактериско дејство против Х. Пилори.

Истражување од Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition (2021) открило дека екстрактот од зелен чај може да го инхибира растот на оваа бактерија, особено кога се консумира редовно.

3. Мед од Манука

Медот од Манука е познат по своите антимикробни својства, благодарение на соединението метилглиоксал. Според студија од Frontiers in Microbiology (2020), овој мед може да го спречи растот на Х. Пилори и да ја подобри ефикасноста на конвенционалниот третман кога се користи како додаток.

4. Маслиново масло

Маслиновото масло, особено екстра девственото, содржи полифеноли со антиинфламаторни и антибактериски својства.

Истражување објавено во Journal of Agricultural and Food Chemistry (2018) покажало дека маслиновото масло може да го инхибира растот на Х. Пилори во лабораториски услови, што укажува на потенцијална корист и кај луѓето.

5. Корен од сладок корен (Licorice Root)

Коренот од сладок корен има долга традиција во народната медицина, а сега и науката го поддржува неговото дејство.

Студија од Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine (2017) покажала дека екстрактот од сладок корен може да го намали растот на Х. Пилори и да ја заштити слузокожата на желудникот.

Сепак, важно е да се консултирате со лекар пред употреба, бидејќи прекумерната консумација може да има несакани ефекти.

6. Куркумин (активна состојка во куркумата)

Куркуминот е моќен антиинфламаторен агенс што може да го спречи растот на Х. Пилори.

Според студија во Molecules (2022), куркуминот покажал значителна ефикасност кога се комбинира со стандардна терапија, помагајќи во намалување на воспалението и подобрување на симптомите.

Најефикасно против хеликобактер…Гастритисот и чирот како никогаш да не постоеле…

Како да се заштитите од Х. Пилори?

Превенцијата е секогаш подобра од лекувањето. Еве неколку едноставни совети за да го намалите ризикот од инфекција:

– Мијте ги рацете често со сапун и топла вода, особено пред јадење и по користење на тоалет.
– Избегнувајте консумирање на недоволно зготвено месо или непастеризирано млеко.
– Пијте вода од сигурен извор, особено кога патувате во земји со сомнителни санитарни услови.
– Консумирајте храна богата со антиоксиданси, како овошје и зеленчук, кои можат да го зајакнат вашиот имунитет.

Не дозволувајте Х. Пилори да го диктира вашиот живот

ГАСТРИТИС И БОЛКИ ВО ЖЕЛУДНИК…Овој природен напиток дава подобрување за 3 дена…

Инфекцијата со Х. Пилори може да биде тивка, но нејзините ефекти врз вашето здравје не треба да се игнорираат.

Доколку имате симптоми или сомнежи, консултирајте се со лекар за да направите тест и да добиете соодветен третман.

Во меѓувреме, природните методи како пробиотици, зелен чај, мед од Манука и маслиново масло можат да бидат одлична поддршка за вашето тело во борбата против овој невидлив непријател.

Со правилна хигиена и здрави навики, можете да го заштитите вашиот желудник и да уживате во животот без непријатности.

Извори:

1. *The Lancet*, 2020: “Global burden of Helicobacter pylori infection”
2. *World Journal of Gastroenterology*, 2019: “Probiotics in the management of H. pylori infection”
3. *Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition*, 2021: “Green tea catechins and H. pylori inhibition”
4. *Frontiers in Microbiology*, 2020: “Antibacterial effects of Manuka honey on H. pylori”
5. *Journal of Agricultural and Food Chemistry*, 2018: “Olive oil polyphenols and H. pylori”