КАКО ДА СЕ НАХРАНАТ КРАСТАВИЦИТЕ СО ШЕЌЕР И КВАСЕЦ….Ќе дадат голем род, големи и многу вкусни…
Квасецот е едноклеточна габа која, влегувајќи во почвата, ја зголемува активноста на микроорганизмите во неа, станувајќи храна за нив.
Поради ова, органската материја побрзо се обработува во форма што е достапна за растенијата, а хранливите материи во поголеми количини се доставуваат до корењата.
Краставиците, доматите и пиперките, за кои се препорачува ова ѓубриво, почнуваат да растат побрзо. Се разбира, тоа се случува само кога почвата првично е богата со органска материја.
ИТНО ДАЈТЕ ИМ ГО НА БИЛКИТЕ: Само 1 чаша, па ќе берете краставици и домати со тони!
Растворот од квасец воведен во фазата на садење садници од краставици го забрзува формирањето на кореновиот систем. Ова се должи на фактот дека содржи протеини, елементи во трагови и аминокарбоксилни киселини.
Забележано е дека таквите примероци побрзо се прилагодуваат на ново место, а обемот на нивните корења се зголемува неколку пати.
Колку е поздрав кореновиот систем на културата, толку подобро ги апсорбира хранливите материи и водата од почвата, зголемувајќи ја зелената маса и подобрувајќи го квалитетот на плодот.
Лисјанското прскање на краставиците го зајакнува имунитетот на културата.
Квасецот функционира доста долго, така што таквото хранење не мора често да се организира. Посакуваниот ефект се постигнува и на отворено и во стаклена градина.
Каков квасец можам да користам?
За создавање ѓубрива, погодни се и сировиот и живиот пекарски квасец и сувите мешавини. Производот може да се купи во која било продавница. Во зависност од типот на клучната состојка, рецептот ќе треба да се прилагоди.
Свежиот квасец треба да се чува во замрзнувач, бидејќи високите температури негативно влијаат на неговата состојба.
Пред подготовка на преливот, производот се одмрзнува до конзистентноста на пластелин, а потоа и се дроби.
Услови
Првиот пат кога се прихрануваат краставиците е во фаза на активен раст на садници или кога се пресадуваат млади садници во постојано живеалиште…
Тоа ќе го забрза формирањето на кореновиот систем, што значи дека ќе придонесе за брз раст на зелената маса. Понатаму, ѓубривото ќе треба да се примени некаде за 1,5-2 месеци, кога ќе исчезне ефектот од претходната постапка.
Најверојатно, во ова време, културата ќе има цветови и формирање на јајници. За време на плодниот период, краставиците се хранат приближно еднаш месечно до крајот на сезоната на растење.
Ако сè е направено правилно, тогаш во текот на сезоната билката ќе добие 3-4 додатоци на квасец.
Вториот циклус на оплодување е следниот. Првата постапка се спроведува една недела по садењето во градината, а втората – само по оплодување со суперфосфат. Еден месец подоцна, можете уште еднаш да ја збогатите почвата со квасец.
Вреди да се спомене дека во поликарбонатна стаклена градина или во класична стаклена градина, добро е да додадете раствор од квасец 2-3 пати во сезона.
Тоа се прави за прв пат една недела или две по пресадување на садници во градината, но по нанесување на азотни ѓубрива.
Второто хранење се врши еден месец подоцна, кога веќе се формираат првите плодови на краставиците. Овој пат е подобро да се дополни растворот од квасец со пепел од дрво и пулпа.
Конечно, третото хранење се врши само ако сортата има долг период на плод. Се одржува во август.
РЕЦЕПТИ
Вообичаено е ѓубривата на база на квасец да се збогатуваат со состојки кои го подобруваат дејството на едноклеточната габа.
Со јод
Преливот од квасец со јод е најсоодветен за лекување на грмушки кои веќе имаат формирани јајници, и затоа може да доставува хранливи материи до плодовите. Покрај тоа, се препорачува за грмушки склони кон пламеница.
За да го направите, потребни ви се или 10 грама сув квасец да го растворите во литар млеко и 10 литри чиста вода. За постапката се користи јод во количина од 30 капки.
Процесот започнува со тоа што квасецот се раствора во загреано млеко, а смесата се остава да отстои 5-6 часа… По наведениот период потребно е да се внесе јод и се да се разреди со вода. Добро измешајте пред прскање.
Со пепел
Пепелта од дрво е богата со фосфор, калиум, калциум и други важни елементи… Подготовката на ѓубривото започнува со подготовка на состојките: 1 литар инфузија од пилешко ѓубриво, 500 грама пепел од дрво и 10 литри храна од квасец со шеќер.
Откако ќе ги комбинирате сите компоненти, треба да им дадете можност да киснат 5 часа. Пред употреба, секој литар раствор мора да се разреди со 5 литри отстојана вода.
Пепелта од дрво може да се комбинира и со инфузија од квасец подготвена на млеко. Добиената смеса е погодна и за наводнување на коренот и за прскање со листови.
Друг рецепт вклучува посебна инфузија на квасец и пепел. Прво, чаша пепел се истура со 3 литри врела вода и се инфундира 10 до 12 часа. Потоа се филтрира и се разредува со вода до 10 литри.
Сув квасец во количина од 10 грама или свеж квасец во количина од 100 грама се истура во литар наталожена вода додека да се појави пена. Потоа двата раствори се соединуваат и се надополнуваат со половина чаша мелени лушпи од јајца.
Важно е да се напомене дека искористената пепел мора да се собере по согорување на чисто, необоено дрво (гранки и стебла), трева, слама и сено. Странските компоненти во неговиот состав можат да го направат ѓубривото токсично.
Прашокот мора да се просее и исчисти од големи фрагменти. Заедно со пепел од дрво, можете да додадете креда и мелени лушпи од јајца.
Со шеќер
Комбинацијата на шеќер и квасец се смета за класична. Треба јасно да се нагласи дека употребата на шеќер е задолжителна за сув квасец и не е забрането да се користи сиров шеќер во чиста форма.
Килограм свеж производ се разредува со 5 литри загреана течност, по што се остава да ферментира на топло место. Пред прскање, смесата се разредува со вода во сооднос од 1 до 10.
За да се активира процесот на ферментација во сув квасец, ќе треба да додадете шеќер.
КРАСТАВИЦИТЕ ЌЕ РАСТАТ КАКО ЛУДИ: Се удвојува приносот, многу е исплатливо
Во првиот случај, 10 грама квасец се разредуваат во 10 литри загреана вода и се мешаат со 60 грама засладувач.
По два часа поминати на топло место, растворот е речиси подготвен за употреба – останува само да се разреди во 50 литри наталожена вода.
Друг рецепт бара да се растворат 10 грама сув квасец во 2,5 литри загреана течност и веднаш да се додаде половина чаша шеќер. Откако темелно ќе ги измешате состојките, покријте го садот со крпа и истурете ја содржината со повремено мешање.
На крајот на ферментацијата, по 3-5 часа, чаша прелив треба да се измеша со 10 литри вода.
Со млеко
Адитивот базиран на квасец и млеко е идеален за прскање краставици, бидејќи значително го зајакнува имунитетот на културата.
За еден литар млеко, сурутка, обезмастено или кисело млеко потребни се 100 грама квасец и 10 литри наталожена вода… Млечниот производ се загрева на 35-40 степени, по што се соединува со квасецот.
По три до четири часа ферментација на топло место, инфузијата се разредува со 10 литри вода.
Со витамин Ц
Лажица сув квасец, 2 грама аскорбинска киселина, неколку лажици шеќер и грст земја се преливаат со 5 литри загреана вода.
Смесата се остава 24 часа на топло место, по што секој литар концентриран раствор се разредува во кофа со вода. Погледнете го видеото ОВДЕ.