Повеќето од нас се запознати со чувството на б олка во зглобовите. Оваа состојба е сè почеста во последните години, а се појавува и кај млади луѓе кои биле здрави и витални.
Б олката може да биде предизвикана од временските проблеми, а како најчест деге-неративен проблем е артритисот. Оваа состојба обично ги зафаќа главните зглобови како колената, рамењата и лактите.
Причината може да биде и тpayма, преоптоварување, фра-ктури, артритис, ревматизам и слично, за што е потребна редовна физикална терапија, а подолу може да го прочитате рецептот кој може многу да помогне во лекувањето на б олните зглобови.
Б олката понекогаш може да биде толку силна и да ви го ограничи движењето, а понекогаш се јавува и во мирна положба. Следниот рецепт се покажал како многу ефикасен, а пронајден е многу одамна во една старинска книга за народна медицина. Станува збор за домашна маст од сенф, за кој е познато дека се добива од лековитото семе-синап.
Потребни ви се неколку состојки кои веројатно ги имате во домот: сенф, најдобро е да биде лут, сода бикарбона, мед и сол. Количината на сите состојки е по 1 супена лажица, односно еднакви количини од истите (во зависност од површината која треба да ја третирате.

ПОДГОТОВКА: Измешајте ги сите состојки во еден сад додека да се формира изедначена, хомогена смеса. Добиената лековита смеса складирајте ја во мала тегличка или пластично кутивче за крем.
Како се користи маста: Нанесете ја оваа маст на б олното место и фиксирајте ја со газа или облога од памучна крпа, па дополнително ставете најлонска кеса и врзете ја со топла, по можност волнена шамија. Вака приготвената облога оставете ја да делува 1,5 – 2 часа.
Третманот најдобро е да се спроведува пред спиење, за да делува што подолго, така што по отстранувањето на облогата, б олниот зглоб треба да остане уште некое време во мирување. Наутро се измива со млака вода.
Не се ограничувајте на еден третман, повторете го 4 – 5 дена во континуитет, а б олката ќе почне да стивнува. Третманот повторете го по потреба, доколку наеднаш се сменат временските услови, а тоа ви предизвикува дополнителна непријатност.
Вака подготвената маст ќе ви биде доволна за неколку дена, а по потреба направете си уште. Маста се чува во фрижидер и се препорачува секогаш да правите свежа за третман или најмалку 2 дена отстојана.
Овој вкусен намаз е направен од лековитата билка синап. Покрај тоа што се користи во медицината против болки во зглобовите, можете да го користите и за други намени. Кога ќе се изго-рите на рингла или при некоја друга нез-года, нанесете подебел слој и б олката веднаш ќе исчезне. Покрај тоа, сенфот ќе помогне да не се појави плускавец на изго-реното место.
Ако имате главоболка, нанесете малку сенф на челото и слепоочниците. Кога сте настинати и ве гребе грлото земете една лажичка од овој намаз, и полека растопувајте го во устата, како мед да ви се слева низ грлото.