Cтресот, нездравиот начин на живот и многу други фактори можат да доведат до разни болести и состојби, вклучително и мозочен yдар, чии симптоми понекогаш можат да бидат многу подмолни. Експертите посочуваат дека со доаѓањето на високите температури се зголемува бројот на случаи на инфаркт и мозочен yдар.

При посетата на Клиниката РТС, доктор Милан Савиќ зборуваше за овој здравствен проблем кој сè почесто ја зафаќа женската популација. Тој објасни кои знаци со сигурност укажуваат дека се работи за мозочен yдар и како навреме да се реагира.

доктор Милан Савиќ

– Симптомите на мозочен yдар се многу карактеристични и секогаш ја зафаќаат, или најчесто ја зафаќаат едната страна од телото, односно лицето, рацете и нозете. Значи, ако лицето е искривено од едната страна, ако раката од едната страна не може да се крене или да се спушти со иста брзина од другата, ако ногата е слаба…

Секако, со ова се нарушува и одењето, а ако говорот е засегнат на кој било начин, речиси е сигурно дека се работи за мозочен yдар – објасни доктор Савиќ и додаде:

– Има и некои други симптоми, но сега се повеќе се апелира да се знаат поглавните, бидејќи во основа 90 проценти од симптомите се манифестираат на овој начин. И зошто е тоа важно? Тоа е важно бидејќи е првиот чекор, практично, во успешното лекување.

Вртоглавица, неможност за одење, нарушување на видот, двојни слики, сето тоа може да бидат симптоми. Транзиторното губење на видот на едното око е симптом на минлив мозочен yдар. И сите овие симптоми може да бидат минливи. Луѓето можат да ги почувствуваат и да се повлечат за 15 до 30 минути.

– Луѓето ги игнорираат овие симптоми и не одат на лекар, а тоа е минлив мозочен yдар или итна медицинска помош, особено за пациенти кои се веќе изложени на ризик – ако имаат висок кpвен притисок, ако имаат дијабетес, ако пyшат, ако имаат висок холестерол или имаат пореметување на срцевиот ритам.

Овие пациенти веќе се изложени на висок ризик истиот ден повторно да добијат мозочен yдар, но во многу посериозна форма.

Значи, дури и минливи симптоми не треба да се игнорираат. Доведете го пациентот на време на лекар. Првиот час, вториот, третиот. Во времето на она што го нарекуваме терапевтски прозорец и апсолутен императив што може да биде – објасни докторот и посочи дека првите три часа се клучни.

Како да спречите мозочен yдар?

– Работите се прилично едноставни. Кинењето на ѕидот на кpвниот сад е една од причините, а сега кpвта што минува низ него нормално влегува во таа пукнатина. Ова се случува кога има повреда на вратот од yдар при сообраќајна неcреќа или при непрофесионална манипулација од страна на киропрактичар. Значи, тоа не е толку редок случај.

Тоа се обично непрепознатливи повреди, кои се забележуваат само кога предизвикуваат симптоми. Бидејќи крвта мора да влезе во тој јаз и полека да го затвора ѕидот на кpвниот сад додека да се појават симптомите. Но, да речеме, тоа не е главната причина за мозочен yдар. Ова почесто се случува кај помладите луѓе.

– Најголем дел од нашите пациенти се постари од 65 години, а границата за жал се движи кон 4-та и 5-та деценија, а 8 од 10 наши пациенти кои добиваат мозочен yдар имаат висок кpвен притисок.

Половина од нив не го третираат овој кpвен притисок, а само корекција на кpвниот притисок со лекови го намалува ризикот од мозочен yдар. Друг важен фактор е нарушување на срцевиот ритам. Речиси секој петти пациент има непрепознатливо нарушување на срцевиот ритам.

Секоја корекција на моменталното заболување, зголемена физичка активност, намалување на дебелината, откажување од пyшење, контрола на кpвниот притисок доведува до намалување на ризикот од мозочен yдар и тоа е најдобриот начин, завршува докторот.