Хипертоничарите одлично знаат дека резултатите од високиот крвен притисок се многу непријатни: на почетокот- периодични главоболки, забрзано чукање на срцето, а понатаму – вкочанетост на прстите од рацете и нозете, прилив на крв во главата.

Секако, постојат многу медикаменти кои помагаат во нормализирање на крвниот притисок, но кои не се секогаш моќни да го сочуваат здравјето, и често имаат несакани ефекти.

Во руската народна медицина постои еден метод за лекување хипертензија, кој е многу едноставен а ефикасен. Контраиндикации нема, освен индивидуалното неприфаќање на јодот. Овој метод се спроведува само двапати годишно, исклучиво во март и септември и трае 10 дена. Можете да го спроведувате во текот на целиот живот.

Како се лекува хипертензија (висок крвен притисок) со јод:

Целиот третман се заснова во нанесување на јод по линиите на телото. Третманот се спроведува пред спиење. Ќе ви биде потребен јод од аптека и стапчиња за уши.

Стапчето за уво се натопува во јодот и се црта затворена линија на одредено место од телото, во одредени денови:

На горната слика е прикажан редоследот по броеви во месецот, и местото на телото каде треба да се нацрта затворена линија.

Денови во МАРТ, кога треба да се цртаат затворени линии по телото:

1.март и 21.март – левиот зглоб на раката

2.март и 22.март – десниот зглоб од ногата

3.март и 23.март – десен зглоб на раката

4.март и 24 март – левиот зглоб од ногата

5.март и 25.март – левото раме

6.март и 26.март – под десното колено

7.март и 27.март – десното раме

8.март и 28.март – под левото колено

9.март и 29.март – од левата клучна коска до десниот колк по грбот (линијата не се затвора)

10. и 30. март – од десната клучна коска до левиот колк (линијата не се затвора)

Од 11.март до 20 март – пауза.

Истиот третман се спроведува и во септември:

1.септември и 21. септември – левиот зглоб на раката

2.септември и 22. септември – десниот зглоб од ногата

3.септември и 23. септември – десен зглоб на раката

4.септември и 24. септември – левиот зглоб од ногата

5.септември и 25. септември – левото раме

6.септември и 26. септември – под десното колено

7.септември и 27. септември – десното раме

8.септември и 28. септември – под левото колено

9.септември и 29. септември – од левата клучна коска до десниот колк по грбот (линијата не се затвора)

10.септември и 30. септември – од десната клучна коска до левиот колк (линијата не се затвора)

Од 11. септември до 20 септември – пауза.