Сезоната на цреши уште кратко време е со нас, а за да останете здрави и витки се препорачува да ги искористите до последна. За виенскиот професор Хадемар Банкхофер, тие се „природен лек од дрвото“ – затоа што помагаат против реума.




Списокот на лековити својства што ги имаат црешите е долг. Тие содржат витамин Ц кој го зајакнува имунолошкиот систем, фолна киселина за срцето и кpвотокот, калциум за кос-ките и железо за кpвтa. Сепак, највредно од се се антоцијанидите кои ја даваат убавата билна боја на црешите. „Бидејќи темните цреши содржат повеќе боја, тие се и поздрави“, вели Банкхофер.




Германскиот лекар Лудвиг Кох, кој и самиот стра-дал од гихт, започнал студија со пациенти кои боледуваат од реума и гихт во 1950 -тите. Оттогаш, се покажало дека црешите го намалуваат нивото на урична киселина и го лекуваат воспалението.




Антоцијанидините, исто така, имаат козметички ефект. Го зајакнуваат сврзното ткиво и спречуваат формирање на брчки со уни-штување на штет-ните ензими кои ја прават кожата стара и збрчкана. Црешата е природен лек против целулитот бидејќи може да го спречи нејзиното формирање.




Со помош на заштитни киселини и овошен шеќер, тие ја стимулираат работата на желудникот, цревата и панкреасот и на тој начин го стимулираат варењето. “Црешите ја исфрлаат водата и затоа го олеснуваат срцето и кр-вотокот, активирајќи го црниот дроб и бубрезите”.




Покрај тоа, бактериолошките супстанции во црешите го спречуваат создавањето на забни плаки и на тој начин можат да го спречат развојот на кариес и проблеми со непцата.




Чај од цреши: Научниците од Институтот Мичиген тврдат дека црешите имаат исклучително антиинфективно дејство, можат да ја ублажат артритичната б олка и се извор на антиоксиданси и мелатонин, кои можат да ги забават ефектите од стареењето, а исто така се корисни во бор-бата против pa кoт и срцевите заболувања.




Наместо аспирин: 20 цреши имаат десетпати посилен ефект од аспиринот. И уште една добра вест е дека тие не го иритираат стомакот. Тие се богати со важните флавоноиди изокверцин и кверцин, кои се најсилните антикaнцepoгeни супстанции.




Црешите се одличен извор на минерали, кои во комбинација со калциум и магнезиум има корисен ефект врз здравјето на кос-ките и одржувањето на нивната густина. Тие исто така ја намалуваат б олката во зглобовите што често се јавува кај луѓе кои имаат проблеми со артритис.




Сепак, треба да знаете дека црешите не треба да се јадат пред ручек бидејќи можат да го забават лачењето на дигестивните сокови, што го отежнува особено варењето на месото. По црешите, не треба да пиете вода, особено пиво или некој друг ал-кохол.




Калорична вредност: Црешите по чаша порција содржат околу 85 kcal. Во оваа количина се содржи 1 грам протеини, 19 грама јагленихидрати и околу 1 г маснотии. Црешите содржат многу витамин А, малку витамини Б1, Б2, Б3 и Б6 и околу 8 милиграми витамин Ц. За споредба, јагодите имаат околу 70 мг витамин Ц на 100 г.

Сепак, црешите имаат значително повеќе пигментни соединенија кои се богати со антиоксиданси. Црешите исто така содржат фолна киселина, калциум, калиум, железо, магнезиум и цинк.

Црешите во медицината: Лушпата од цреша веќе долго време се користи како моќен диуретик кој помага при проблеми со притисокот, вишокот вода во телото и бубрежните заболувања. Во народната медицина, се користат скоро сите делови од црешата.

Нејзините главни карактеристики се силни антиинфламаторни, диуретични и антиоксидантни ефекти. Најновите наоди на модерната наука откриле некои механизми на дејство на супстанции како елагична киселина, кои се наоѓаат во поголеми количини во црешите, вишните, јагодите и малините.

Токму оваа хемикалија се смета за моќен антиоксиданс што спречува оште-тување на клеточната ДНК и со тоа ги намалува шансите за појава на p aк. Црешите како природен лек: Против болести на бубрезите и уринарниот тракт: се препорачува чај од стеблото.

Сварете еден грст стебла од цреша во литар вода околу две минути (од моментот кога водата ќе зоврие), оставете да отстои некое време, а потоа процедете го и пијте го чајот незасладен повремено во голтки во текот на денот. За да ја отстраните физичката и менталната исцрпеност: јадете 250 г цреши трипати на ден.

Против камења во бубрезите: Истурете една лажичка стебленца од цреши во 200 г вода или млеко и варете 1 до 2 минути. Оставете да отстои 5 минути, потоа процедете и пијте трипати на ден.

Против реума: 8 дена пијте по една чаша свеж сок од цреши трипати на ден. Против проблеми со срцето: Исечете 25 г цреши и ставете 80 г силна ракија да отстои 10 дена на умерена температура, а потоа кон-сумирајте 5 капки од тинктурата двапати дневно.