Според некои статистички податоци 90% од луѓето некогаш се соочиле со б oлкa во грбот. Една третина од испитаниците на возраст од 15 до 70 години имале поголеми или помали тешкотии за време на истражувањето. Бoл-китe во грбот може да се појават подеднакво и кај млади и стари луѓе.

Сепак, луѓето кои подигнуваат и носат тешки товари и оние кои ја извршуваат својата работа во стоечка положба како што се: стоматолози, хирурзи, келнери, готвачи, фризери, музичари се позаг-розени од оние кои работат во седечка положба.

Но, и оние кои работат во канцелариски услови најчесто држат неправилна положба на грбот, а поради лошата положба на мускулите, тие стануваат понапнати и како резултат на тоа се јавува б олка во грбот.

Покрај тоа, често се јавуваат трајни дефор-митети на ‘рбетот. Притисокот сè повеќе се пренесува на прешлените и дисковите, па може да стане толку голем и да настане хернија.

Истовремено, поради погрешен начин на исхрана, сè повеќе луѓе се со прекумерна тежина, што го преоптоварува ‘рбетниот столб, а пред сè лумбалниот дел. Мускулите на торзото се амортизери на околу 30% од товарот на целото тело, а долгото седење и неактивноста ги ослабуваат мускулите на трупот и ‘рбетните мускули, а тоа резултира со б олка во грбот.

Б олката во долниот дел на грбот исто така може да биде предизвикана од некои „безопасни“ настани како ненадејно сопирање на автомобилот, по спортска активност, дури и по извршување на некоја едноставна задача, како што се миење на забите над мијалникот, потпирање над даската за пеглање облека, а понекогаш и рефлекси како кивање и кашлање може да предизвикаат б олка.

Покрај деге-неративните промени во ‘рбетот (и по 40-та година од животот, речиси секоја личност има промени во интервертебралните дискови, но овие по-вреди не мора да бидат придружени со б олка, ограничени движења или намалена способност за работа), други можни причини можат да бидат како резултат на преголем напор, по-вреда, воспалителни процеси, разни аномалии, а понекогаш и б олка во лумбалниот ‘рбет може да се појави како рефлекс на некоја болест во други орга-ни.

Причината за б олки во грбот најчесто во долниот дел на грбот, може да биде лошо држење на телото, а две основни состојби се особено изразени кај младите – лошо држење на телото и ‘рбетни дефор-митети во кои веќе се променети облиците на прешлените.

Ваквите дефор-митети најчесто можат да се излекуваат со корективни вежби доколку навремено се започне со терапија. Затоа, децата треба да развиваат начин на правилно држење на телото, правилен начин на стоење, седење, легнување на цврст рамен кревет.

Нару-шувања во задниот надворешен дел на дискот во форма на оток, но без вистинска компресија на околното ткиво, може да доведат до б олка во лумбалниот дел на ‘рбетот. Ова се всушност првичните деге-неративни промени на дискот, неговата деге-нерација што ја нарекуваме коскена хондроза.

Овие промени не можат да се видат на Х-зраци на почетокот и само во напредна фаза може радиолошки да се види стеснет интервертебрален простор. Оваа промена може да предизвика б олка во грбот што се шири на задникот и колкот, обично од двете страни. Како реакција на б олка, се јавува мускулен спазам, а б олната подвижност е ограничена.

И деге-неративните промени во ‘рбетот се физиолошки, условени од возраста, а науката се обидува да открие и објасни зошто тие доведуваат до некои сериозни проблеми кај некои луѓе.

Не можеме да влијаеме на процесот на стареење, но секако можеме да ги ели-минираме причините што придонесуваат за побрз развој на деге-неративни промени. Третманот на лумбаго најпрво се сведува на преглед од лекар кој ќе ја утврди терапијата врз основа на анамнезата, објективно испитување, доколку е потребно и на крај физикална терапија и вежби.

Но, не секогаш б олката во грбот е проследена со некои деге-неративни нарушувања. Таа понекогаш може да се појави поради с трес и напнатост, а единствен лек за оваа состојба е масажата на грбот.

Под дејство на масажата се зголемува тонусот и еластичноста на мускулите, нивната контрактилна способност. Исто така се забавува процесот на атро-фија на мускулите, а влијае и во подобрување на трофиката, Некои масажни движења ги опуштаат и истегаат мускулите со што се намалува напнатоста во нив.

Бројни сведоштва велат дека мешавината од сол и маслиново масло им помогнала да ја излечат б олката во вратот и грбот. Тие велат дека б олката целосно исчезнала.

Мешавината е многу едноставна за подготовка и нема ништо да ве чини да ја направите и да го измасирате грбот. Резултатите ќе ги забележите после првиот третман, а б олката целосно ќе исчезне после две недели редовно масирање.

Потребни состојки: 10 лажици сол (може да користите и морска вода) и 20 лажици масло.

Подготовка: Ставете ги состојките во стаклена тегла, затворете ја и добро измешајте. Смесата оставете ја неколку дена да отстои на собна температура. После неколку дена ќе забележите светла боја на смесата. Тоа е знак дека смесата е подготвена за користење.

Начин на користење: Секое утро масирајте се на б олното место. Во почетокот е потребно да се масирате по 2 – 3 минути, а по неколку дена постепено зголемувајте го времето на масирање, се додека да стигнете до 20 минутна масажа дневно. По масажата покријте го вратот со топла крпа.

После десет дена масажа, вашата циркулација ќе се подобри, а ‘рскавицата и коскеното ткиво ќе почнат да се регенерираат. Ќе почувствувате големо олеснување, а б олката нема да се врати во наредните 5 години, а може и подолго од тоа.

Исто така, оваа мешавина е добра против главоболки, а телото целосно се чисти од разни ток-сини. Метаболизмот ќе ви се забрза, а вие ќе се чувствувате неколку години подмладени и полни со енергија.

Природен лек за б олки во грбот

Б олките во грбот се сè почест проблем кај голем број луѓе. Основна грешка кај б олните состојби е мирувањето. Кај некои состојби навистина е потребно мирување, па и самиот лекар го препорачува истото.

Со неактивноста и мирувањето доаѓа до окостување на кос-кените и зглобните структури, а мускулите сè повеќе атро-фираат и не ја даваат потребната потпора на коскениот систем. Мирувањето нималку не е добро.

Освен сла-беењето на мускулатурата, може да дојде до зг-рутчување на кр-вта поради слабата циркулација и појава на тромби во вените на нозете. Првата работа која треба да ја направите после опоравување е редовно пешачење.

Оваа облога речиси моментално делува и телото го ослободува од б олките, а ако ја користите континуирано во текот на седум дена, б олките повеќе нема да се вратат. Глината е еден од најдобрите природни лекови кои ги ублажуваат б олките во грбот, а поволно делува и врз б олките во зглобови.

Со векови наназад се користи со цел лекување на б олки во мускули и грб, па дури и лекарите ја препорачуваат. Глината е богата со минерални соли, како и алуминиум, калиум, натриум, железо, бакар, сребро, олово и магнезиум.

Подготовка на облогата: Замесете глина како леб, со оцет и малку вода. Во тоа додајте и малку ситно исечкана свежа коприва. Измесете со раце (ставете ракавици) додека да добиете смеса како тесто.

Вака приготвената смеса од глина и свежа коприва се става во најлон или крпа. Б олното место најпрво се премачкува со маслиново масло за да спречи евентуална силна реак-ција (не ја ставајте облогата директно на го-ла кожа пред да се намачкате со масло).

На приготвената кожа ставете ја облогата и фиксирајте со најлонот или крпата. Оставете да делува колку што може подолго, најдобро преку цела ноќ. Следниот ден исплакнете со млака вода и сапун. Постапката повторувајте ја непрекинато во континуитет од 7 дена за да исчезне б олката целосно. / Текстот за НМД.мк го напиша Мартина Христовска