ИЗМЕШАЈТЕ СÈ ЗА 2 МИНУТИ И ЗАВИТКАЈТЕ ВО ФОЛИЈА: Десертен ролат кој се јаде и кога сте на диета, без шеќер

Вкусен и здрав десерт. Измешајте сè за 2 минути и завиткајте во фолија, брз десертен ролат без шеќер кој ќе ве воодушеви со својот вкус. Без печење, без шеќер и без замрзнување. Без брашно, без маснотии! Рецепт на Вкусна Минута.




Вкусен сладок ролат кој ќе ги израдува и возрасните и децата. Содржи многу семки така што претставува одличен извор на здрави масти и јаглехидрати. Можете да го нарекувате и енергетски бар, гранола ролат или едноставно слатка закуска.




Пред некое време, на НМД страницата беше објавен сличен рецепт за вкусен и здрав ролат кој на сите многу им се допадна со изглед и вкус. Многумина беа воодушевени од лесната постапка, бидејќи сепак подготвувате нешто здраво и брзо.




Овој рецепт е сличен на претходниот, но со малку изменети состојки. Ќе ве заслади со вкус и изглед, а штом го пробате ќе го правите постојано бидејќи сите ќе го бараат, а најмногу дечињата.




Потребни состојки: 30 г ленено семе, 50 г сончогледови семки, 100 г ореви, 150 г смокви, 150 г суви сливи, 100 г суво грозје, 100 г овесни снегулки, 25 г сусам.




Постапка: Лененото семе пропржете го во тавче на умерена температура заедно со сончогледовите со постојано мешање додека да добијат златно-кафеава боја. Кога ќе ги истостирате/пропржите, ставете ги во чинија и тргнете ги настрана.




Оревите ситно исечкајте ги на дрвена даска. 150 г смокви, претходно отстојани во вода околу 10-тина минути исечкајте ги на 2-3 помали парчиња, во зависност од нивната големина и ставете ги во блендер.




Во блендерот додајте ги и сувите сливи и изблендирајте во еднолична смеса. Потоа во оваа смеса додајте го сувото грозје и повторно изблендирајте се. Треба да добиете леплива, густа смеса со конзистентност како на влажен песок.




Оваа смеса додајте ја во сечканите ореви, додајте ги и овесните снегулки, а на крајот пропржените ленени и сончогледови семки. Целата смеса „замесете“ ја со раце, но најдобро би било да користите ракавици додека го правите ова.




Соединетата смеса ставете ја на проѕирна фолија и добро распоредете во должина, да има секаде подеднакво. Завиткајте ролат за да го формирате обликот на десертот, а потоа одвиткајте го од фолијата.




Во фолијата наросете 25 г сусам и повторно валајте го ролатот така што ќе се обвитка со овие семки. Цврсто затегнете го во проѕирната фолија и ставете го во фрижидер на стврднување. Послужете на сечени помали ролатчиња. Деталите од целата постапка погледнете ги во видеото ОВДЕ.

Претходна статијаЖена открива свој рецепт за намалување на шеќерот во кpвтa за 10 дена и вели: „Ова ми го спаси животот“
Следна статијаОригинален рецепт за раванија – вкусна е и сочна, смесата се мери со чаша