Според некои статистички податоци 90% од луѓето некогаш се соочиле со б олка во грбот. Една третина од испитаниците на возраст од 15 до 70 години имале поголеми или помали тешкотии за време на истражувањето. Б олките во грбот може да се појават подеднакво и кај млади или стари луѓе.
Сепак, луѓето кои подигнуваат и носат тешки товари и оние кои ја извршуваат својата работа во стоечка положба како што се: стоматолози, хирурзи, келнери, готвачи, фризери, музичари се позагрозени од оние кои работат во седечка положба.

Но, и оние кои работат во канцелариски услови најчесто држат неправилна положба на грбот, а поради лошата положба на мускулите, тие стануваат понапнати и како резултат на тоа се јавува б олка во грбот.
Покрај тоа, често се јавуваат трајни нару-шувања (деформитети) на ‘рбетот. Притисокот сè повеќе се пренесува на прешлените и дисковите, па може да стане толку голем и да го рас-кине влакнестиот прстен на дискот и да се појави хернија.
Во исто време, поради погрешен начин на исхрана, сè повеќе луѓе се со прекумерна тежина, што го преоптоварува ‘рбетниот столб, а пред сè лумбалниот дел. Мусускулите на торзото се амортизери на околу 30% од товарот на целото тело, а долгото седење и неактивноста ги ослабуваат мускулите на трупот и ‘рбетните мускули, а тоа резултира со б олка во грбот.
Лошото држење на телото обично е придружено со замор и лесна б олка во грбот и е знак на опуштени мускули на грбот, па затоа зборуваме за слабост (инсуфициенција) на ‘рбетот. Затоа, децата треба да развиваат начин на правилно држење на телото, правилен начин на стоење, седење, легнување на цврст рамен кревет.
Не можеме да влијаеме на процесот на стареење, но секако можеме да ги ели-минираме причините што придонесуваат за побрз развој на дегенеративни промени. Третманот на лумбаго најпрво се сведува на преглед од лекар кој ќе ја утврди терапијата врз основа на анамнезата, објективно испитување, доколку е потребно и на крај физикална терапија и вежби.
Но, не секогаш б олката во грбот е проследена со некои дегенеративни нарушувања. Таа понекогаш може да се појави поради с трес и напнатост, а единствен лек за оваа состојба е масажата на грбот.
Овој едноставен природен лек со сигурност ја намалува б олката и ги намалува сите останати придружени симптоми. После овој третман нема да чувствувате б олка во наредните пет години, барем така велат оние кои го примениле и кои го испробале врз себе.
Бројни сведоштва велат дека мешавината од сол и маслиново масло им помогнала да ја излечат б олката во вратот и грбот. Тие велат дека б олката целосно исчезнала. Мешавината е многу едноставна за подготовка и нема ништо да ве чини да ја направите и да го измасирате грбот.
Резултатите ќе ги забележите после првиот третман, а б олката целосно ќе исчезне после две седмици редовно масирање. Потребни состојки: 10 лажици сол (може да користите и морска вода) и 20 лажици масло.

Подготовка: Ставете ги состојките во стаклена тегла, затворете ја и добро измешајте. Смесата оставете ја неколку дена на собна температура да отстои. После неколку дена ќе забележите светла боја на смесата. Тоа е знак дека смесата е подготвена за користење.
Начин на користење: Секое утро масирајте се на б олното место. Во почетокот е потребно да се масирате по 2 – 3 минути, а по неколку дена постепено зголемувајте го времето на масирање, се додека не стигнете до 20 минутна масажа дневно. По масажата покријте го вратот со топла крпа.

После десет дена масажа, вашата циркулација ќе се подобри, а ‘рскавицата и коскеното ткиво ќе почнат да се регенерираат. Ќе почувствувате големо олеснување, а б олката нема да се врати во наредните 5 години, а може и подолго од тоа.

Исто така, оваа мешавина е добра против главоболки, а телото целосно се чисти од разни ток-сини. Метаболизмот ќе ви се забрза, а вие ќе се чувствувате неколку години подмладени и полни со енергија.