Јаткастите плодови не само што изобилуваат со корисни материи како што се: полинезаситени масти, феноли, витамин Е и многу антиоксиданси, но исто така, може да имаат изненадувчки ефект врз целокупното здравје.

Со вклучување на само 5 ореви дневно во секојдневната исхрана, може да бидете сигурни дека ќе почувствувате некои изненадувачки здравствени предности:

-намалување на обемот на половината; намалување на ризикот од болести на срцето; подобро здравје на мозокот; понизок холестерол; зголемен број на спер-матозоиди кај мажите; намален ризик од дијабетес; превенција од рак; јакнење на косата, кожата и ноктите

Постојат повеќе причини за да ги вклучите оревите во својата секојдневна исхрана, но како што можете и сами да заклучите, оревот може да даде и многу задоволувачки предности кои не се забележани кај други намирници.

Што се случува со вашето тело после 4 часа откако сте изеле само 5 ореви?

Ефектот од кон-сумирањето на оревите е толку голем што многумина ги чувствуваат бенефитите уште веднаш, после 4 часа откако ги изеле. Оревите тогаш можат целосно да ги ослободат своите хранливи материи и витамините, кои го снабдуваат телото со енергија до следниот оброк.

Оревите се познати стабилизатори на ст-ресот. Антиоксидантите содржани во оревите го јакнат срцето и се борат против слободните радикали. Омега-3 масните киселини ги намалуваат симптомите на деп-ресија и анк-сиозност.

Органите започнуваат поефикасно да функцуинираат, подобрен е протокот на кр-вта низ артериите а соодветно на тоа и подобра е снабденоста со кр-в до сите делови од телото. Ако се кон-сумира во умерени количини, нема да предизвика дебелеење, односно ќе ја регулира тежината, и ќе ја подобри општата здравствена состојба.

Меѓутоа, нутриционистката д-р Денисова дека колку што се здрави оревите во мала количина, толку можат да бидат и штетни, доколку се јадат во количини над препорачаните.

„Не треба да се кон-сумираат повеќе од 50 г ореви и други јаткасти плодови на ден“, гласи советот на д-р Наталија Денисова, нутриционист во Федералниот истражувачки центар за исхрана и биотехнологија во Москва. Според неа, дневната норма е меѓу 30 и 50 г ореви, а повеќе од 60 г ќе „донесат“ само непотребни калории и може да го иритираат стомакот.

„Сто грама ореви се еднакви на 600 килокалории и може да доведат до непријатни реакции во системот за варење. Се препорачува да се јадат пет до шест половинки од орев на ден и не повеќе од 10-12 бадеми или лешници“ (во еден ист ден), предупредува таа.

Оревите содржат здрави масти и затоа се способни да го намалат нивото на „лошиот“ холестерол. Многу истражувања потврдуваат дека редовното јадење ореви кај луѓе на возраст од 60-70 години значително го намалува ризикот од атеросклероза и други срцеви заболувања.

Оревите се неоспорен предводник во содржината на омега-3 киселини, коишто се сметаат за најкорисни за срцето и кр-вните садови.