Професор по медицина се излекувал од мултиплекс склероза на природен начин и го постигнал она што се смета за невозможно. Кога на професорот д-р Џорџ Јелинек му била дијагностицирана мултиплекс склероза (МС) на 45-годишна возраст, му било кажано дека болеста е прогре-сивна и неизлечива.

проф. д-р Џорџ Јелинек
Тој имал причина да верува во она што му го кажале колегите, бидејќи и самиот бил запознат со текот на оваа болест. Имено, неговата мајка ја имала оваа болест и со текот на времето како што про-греди-рала болеста, и била потребна инва-лидска количка за да може се движи, а ја користела сè до крајот на својот на својот живот, кога ја изгубила бит-ката со оваа болест.
проф. д-р Џорџ Јелинек
Но, наместо да ја прифати дијагнозата, Јелинек нурнал малку послабоко во истражување за тоа што всушност велат научните докази за мултиплекс склерозата. Открил дека комплетната промена на животниот стил може да го сопре, па дури и да го смени текот на болеста.

проф. д-р Џорџ Јелинек
На почетокот не му се верувало, бидејќи станува збор за брзо прогре-дирачка болест, но седумнаесет години подоцна, како гостин во емисија тој рекол: “Без симптоми – јас сум совршено добро”.

„Јас сум всушност во подобра форма и поздрав од кога и да било во кој било момент од мојот живот“, посочил Јелинек, кој редовно плива. Бројни студии ја поддржуваат програмата на Јелинек, која тој детално ја објасни во својата книга „Надминување на мултиплекс склерозата: Водич за лекување засновано врз докази“.

проф. д-р Џорџ Јелинек
Мултиплекс склерозата се јавува кога имунолошкиот систем ја на-паѓа миелинската обвивка која ги штити нервните клетки, предизвикувајќи забавување на нервните сигнали помеѓу мозокот и остатокот од телото.

Оваа болест се карактеризира со широк спектар на невролошки симптоми, вклучувајќи вко-чане-тост и гр-чеви во мускулите и губење на контролата над телесните функции. Иако самата болест ретко е фа-тал-на, може да доведе до ком-пли-кации – како што се инфекции – што можат да бидат фа-тал-ни.

проф. д-р Џорџ Јелинек
Лекарот кој го дијагностицирал Јелинек ја повторил конвенционалната мудрост: не постои начин да се спречи прогре-сијата на мултиплекс склероза. Тој му рекол: „Слушај, пријателе, имам ужа-сни вести. Ја имаш оваа неизлечива про-гре-сивна невролошка болест и ништо не можеш против тоа”, се сеќава Јелинек.
Но, Јелинек не ги прифатил зборовите на лекарот. Наместо тоа, тој започнал да бара разни медицински истражувања. Врз основа на неговото истражување, Јелинек составил програма за промена на животниот стил заснована на докази. Тој одлучил да ја тестира програмата на самиот себе.
„Потребни беа години за да исчезнат симптомите“, посочува тој. „Процесот беше долг, но седум години по дијагнозата сфатив дека веќе немам мултиплекс склероза.Откриено е дека возраста не е важна, ниту, пак, е важен степенот на попреченост – можно е болеста да се стабилизира во која било фаза со овие 5 едноставни чекори кои ги применував”.
Диета и начинот на исхрана. Програмата вели пациентите да престанат да јадат месо, млечни производи и каква било храна богата со заситени масти и наместо тоа да јадат зеленчук и овошје, храна со омега – 3 масни киселини, како и задолжителен витамин Б комплекс, исто така се препорачува и употреба на ленено масло.

Вежбајте. Пациентите треба да вежбаат најмалку 20 – 30 минути на ден, пет дена во неделата, по можност на отворено, колку можат повеќе.

Сончева светлина / витамин Д. Пациентите треба да бидат изложени на сончева светлина најмалку 15 минути во денот (без сончање) петпати неделно, како и да консумираат храна и суплементи со витамин Д.
Духовност. Пациентот треба да помине најмалку 30 минути во молитва секој ден и да го отвори срцето. Како и другите делови од програмата, докажано е дека молитвата е еден од најефикасните методи во лекувањето на автоимуните болести.

Лекови. Програмата исто така се препорачува за пациенти со болести поврзани со мултиплекс склероза и пациенти кои имаат зголемен ризик за развој на болеста.

Програмата всушност може да помогне во спречување на болести пред сè. Се разбира, овие чекори можат да имаат корист на сите, не само од оние кои сакаат да третираат или спречуваат мултиплекс склероза.

проф. д-р Џорџ Јелинек