Т-умор е име за секој абнормален збир на ткива, или во поширока смисла за секој оток или израсток настанат со зголемување на ткивата или ор-ганите настанато како резултат на растење на клетките, заради задршка на течности, кр-вавење, воспаление и сл. Разликуваме бени-гни и мали-гни т умори.

Бени-гни или добри т умори

Бениг-ните т умори сами по себе не го заг-розуваат животот, освен ако со својот раст не заг-розуваат некој витален ор-ган или ткиво, не даваат мета-стази и не се инфил-трираат во здравото ткиво, туку со својот раст го потиснуваат, а со тоа може да предизвикаат б олки и да наш-тетат на нормалните телесни функции. Може да се от-странат со опера-тивен зафат.

Мали-гни или лоши т умори

Мали-гнен т умор, лош из-расток или рак е вид на т умор која го заг-розува животот на па-циентот, бидејќи додека се шири сраснува во здравото ткиво и го ра-зо-рува, а со ширење по пат на лим-фата и кр-вта создава мета-стази во оддалечени ор-гани.

Трите главни карактеристики на мали-гите тумори: хиперплазија (зголемен број на клетки кои се делат); ин-вазија на т уморот во соседните ткива, мета-стазирање (продирање на т уморските клетки во други делови на телото, раст на нови т умори оп-асни по животот).

Мали-гниот т умор настанува така што една клетка во оргнизмот ја губи способноста на адекватен одговор на сигналите кои го контролираат нејзиниот раст, делба и с-мрт. Со неконтролирана делба на таквите клетки настанува т уморот.

Sonia Andreev за читателите на НМД.мк го сподели рецептот кој го приготвувала како лек за кој вели дека и го спа-сил животот. „Еве да ви откријам еден многу добар лек кој ми го спа-си животот и благодарение на него сум сè уште меѓу жив-ите, заедно со моите деца и внучиња…

Пред 17 години бев забо-лена од т умор на црн дроб, т умор на дебело црево и на матката. Матката хир-уршки ми беше от-странета, ама за црниот дроб и дебелото црево постоеше голем ри-зик да ме опе-рираат. Меѓутоа, самиот доктор што ме опе-рираше ми даде еден рецепт да направам и редовно да го користам, па бев послушна и активна.

Го направив и го кон-сумирав редовно, па на следните испи-тувања покажа дека немам т умор. Така си го спа-сив животот од б-олести и од опера-ции, па затоа до ден денешен го користам и мислам дека само поради овој лек сум жи-ва… Па ако сакате објавете го, можеби и на други ќе им го спа-си животот.

Потребни состојки: 15 главици лук, 15 лимони, 500 г мелени ореви, 500 г мелени лешници, 500 г суви смокви, 500 г суви сливи, 500 г суво грозје бело, 500 г суво грозје црвено, 500 г пченица чиста, не прскана и 1 кг домашен мед

Постапка: пченицата се мие со топла вода 9 пати и во десеттата млака вода се остава да преноќи. Следниот ден се процедува и се блендира. Смоквите се сечкаат ситно и сливите исто така, бидејќи тешко се блендираат. Од 10 лимони се цеди сокот а 5 лимони се мелат заедно со кората.

Сите состојки (лукот се лупи) се блендираат и се ставаат во голема вангла, па се меси со дрвена лажица. Треба добро да се соединат состојките. Потоа се става ракавица (од аптека) на раката, па рачно убаво се меси. Смесата е густа како тесто и трае за три месеци.

Се складира во стаклени тегли и се чува во фрижидер. Јас ја правам двапати годишно, на многумина сум го дала рецептот и сите се задоволни. Има навистина големи резултати, спасува од т умори, го чисти кар-циномот.

Јас сум премногу задоволна, мојот сопруг јаде од него исто така, иако е добар со здравјето. Едноставно заштитува од б олести, од ви-руси, па можат и здравите да го користат бидејќи е многу квалитетен и природен без хеми-калии.”

200 г ореви

Употреба: Трипати дневно, по една или две лажици пред појадок, пред ручек и пред вечера. Дозата за еден човек е за три месеци, јас јадам по две лажици, трипати дневно.