Во текот на ноќта пред неколку дена екипите на итната помош интервенирале дури 100 пати, а како што открива лекарката Ивана Стефановиќ – главен проблем е хипертензијата.

По астматичарите, високиот крвен притисок бележи зголемување на бројот на заболени во текот на претходните денови. Лекарката од Итна помош предупредува на студените утра и објаснува што треба да понесеме со нас во студените денови.

„Колку што можам да забележам, најчесто се јавувале астматичарите. Покрај нив, вечерва најмногу се јавиле поради болки во градите – и млади и стари. Кога екипите излегоа на терен, се покажа дека тоа е резултат на хипертензија.

Неколку пати интервениравме поради крвавење од носот, што беше последица и на хипертензија“, вели д-р Стефановиќ за „Јутро“ на Прва и додава:

„Внимавајте на студените утра, тие доведуваат до скок на притисокот, особено ако веќе имате некои проблеми. Контролирајте го малку почесто овој период, намалете ја солената храна, за да не биде како синоќа.

Температурниот скок до 30 степени што ќе следи најмногу ќе влијае на пациентите кои страдаат од кардиоваскуларни проблеми.

Нашето срце може да издржи најголем притисок, задолжено е да ги прошири крвните садови на периферијата кога температурата е висока и да ги стега кога е ниска, да ја задржи топлината за да може да се одвиваат сите процеси во нашето тело“, вели докторката.

„Претежно внимавајте на притисокот, очекувајте пад на притисокот во топлите денови. Понесете нешто солено и слатко – солено за да ви го подигне притисокот, слатко за да му дадете енергија на срцето.

Најдобро е овошјето, добар избор е и лимонадата со мед. Пијте течности за да избегнете падови, бидејќи паѓањето кај постарите може да биде опасно“, советува д-р Ивана Стефановиќ.