Во последно време сè попопуларна е таканаречената ВМА или б олничка д иета која за многу кратко време дава одлични резултати. Што е најважно, здрава е за организмот без ш тетни последици, ако не се пре-терува, нормално.

Трае 15 дена, а по истекот ќе бидете пос-лаби, поздрави и посреќни – со еден збор, ќе бидете целосно препородени. На самата помисла на ст.рогата болничка д иета, веднаш огладнувате. Но, со ваква здрава исхрана секогаш ќе бидете сити и што е најважно, ќе ги губите к илограмите.

Станува збор за војничка д иета, но не на онаа на која ве асоцира името и на која сигурно, веднаш си помисливте.

Не станува збор за редуцирана исхрана до таа мера што им годи само на тешко болните пациенти, туку на онаа која ќе ви докаже дека навистина можете да ос-лабете со чиста здрава исхрана.

Овој план на исхрана го осмислиле експерти од воено-медицинската академија (ВМА), за да овозможат сла-беење на п ациенти кои се подготвуваат за опера-ција.

Па, здравјето им било, складно на тоа – најважно! Не смее п ациентот во текот на ди-етата да се чувствува уморно, ниту да има последици како што се врто-главици, пад на имунитетот или нер.воза.

За вкупно две седмици здрава исхрана, предвидено е дека треба да се ос-лабе помеѓу 7 и 15 к илограми, во зависност од возраста, полот и индивидуалниот метаболизам и здравствена состојба на секој поединечно.

Се одвива во три циклуси по пет дена, помеѓу кои се прави двоседмична пауза. Важно е да се придржувате на сатницата:

Појадокот е штом станете од спиење, а ручекот и вечерата треба да бидат после пауза од 4-5 часови. Појадокот за секој од петте денови е ист: Еден портокал, еден тост-леб или 4 крекери, шолја кафе или чај без шеќер.

Другите оброци се организираат на следниот начин:

ДЕН 1: Ручек: Варено јајце, две лажици кисело млеко или павлака, 1 парче тост-леб, портокал. Вечера: 1-2 парчиња тост-леб, 2 варени јајца, домат и краставица.

ДЕН 2: Ручек: Варено јајце, две лажици павлака, две парчиња тост-леб, портокал. Вечера: 1 парче тост-леб, 125 г мелено јунешко месо, домат, постокал.

ДЕН 3: Ручек: Варено јајце, две лажици павлака или кисело млеко, краставица, портокал. Вечера: 1 парче тост-леб, 125 г мелено јунешко месо, шолја кафе или чај без шеќер, портокал.

ДЕН 4: Ручек: Парче тост-леб, 125 г младо сирење и домат. Вечера: 3-4 парчиња тост-леб или 8 крекери, 125 г мелено јунешко месо, два домати.

ДЕН 5: Ручек: 200 г варено јунешко месо, парче тост-леб, домат. Вечера: Тврдо варено јајце, 500 г варен зеленчук.

ВМА д иетата е одлична за луѓе кои многу работат и учат, бидејќи ја одржува концентрацијата на максимално можно ниво, а потоа и за жените после бременост кои сакаат да спречат таложење на с ало на местата каде што кожата најмногу се растегнала.

Најдобар избор и за луѓе кои б оледуваат од дијабетес и за оние кои имаат проблем со срцето или штитната жлезда.