Home ТЕСТО Го истурам брашното во зовриена вода и на лесен начин ги правам...

Го истурам брашното во зовриена вода и на лесен начин ги правам овие меурести мекици…

Го истурам брашното во зовриена вода и на лесен начин ги правам овие меурести мекици…

МЕУРЕСТИ МЕКИЦИ…Никогаш не ми здосадува да ги правам…

Многу се вкусни, еве што ви е потребно:

РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

300 г брашно
1 лажичка шеќер
1 лажичка сол
650 мл вода
НМД

РЕЦЕПТ 2 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

3 лажици мајонез
1/2 лажичка сода бикарбона
100 мл газирана вода
1/2 лажичка сол
1 лажичка шеќер
250 г брашно
НМД

РЕЦЕПТ 3 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

1 чаша кефир/јогурт
1 лажица мајонез
1/2 лажичка сол
2 лажички шеќер
1 јајце
1 лажичка прашок за печиво
2 чаши брашно +-
НМД

ПОСТАПКА за рецепт 1:

Брашното просејте го и помешајте го со солта и шеќерот, па исурете го во зовриената вода и мешајте додека сета да ја впие. Претурете го тестото во друг сад и оставете го малку да се подизлади за да можете да го месите со рака, пишува НМД.

Намастете го со лажичка масло и осипете го со малку брашно, па добро измесете го на работна површина додека да се измазни и стане компактно. Поделете го на 6 топчиња и оставете ги 5-10 минути да одморат.

Со оклагија развлечете ги во тенки кори и пржете ги во масло загреано на умерена температура, додека да добијат златна боја од двете страни. Деталите од постапката погледнете ги во видеото ОВДЕ:

ПОСТАПКА за рецепт 2:

Во подлабок сад редоследно додавајте состојките како што се наведени и мешајте после секое ново додавање. Замесете компактно, меко и нелепливо тесто. Поделете го на 7 топчиња и оставете ги покриени да одморат 10-тина минути.

Развлечете ги со оклагија во тенка кора (на мазна површина, без додавање брашно) и пржете ги во загреано масло додека да заруменат од двете страни. Деталите од постапката можете да ги погледнете ОВДЕ: