Петролејот во фармацевстки цели масовно се користел за лечење на туберкулоза и псоријаза, но медицината никогаш не ги призна неговите лековите својства. Прва за лековитите својства на петролејот проговори германската докторка Паула Ганер, која цел свој живот го посветила на испитувањата на ракот.

Таа во својата студија тврди дека лицата кои во текот на една година, дваесет дена по ред пие по една лажичка петролеј никогаш нема да заболи од рак или леукемија. Ганер своите наоди им ги доставила и на медиумите, но тие не биле заинтересирани да ја објават нејзината студија.

Петролеј како лек се користел и во Србија, уште пред првата светска војна, но за лековитото дејство на овој нафтен производ не сакал никој да говори поради што и денеска претставува голема тајна.

Според порталот, репортерот Н.С дошол до голем број луѓе од Србија, кои потполно се излечиле од рак благодарение на петролеј, но за жал тие не сакаат јавно да говорат, затоа што не сакаат средината да знае за нивната болест, или пак поради притисокот од фармацевтските компании кои со години се обидуваат да ја скријат информацијата.

Сепак, еден од храбрите е Ферудин Џелули, угостител од Нови Сад, кој тврди дека тешкиот облик на рак на желудникот го излечил токму со петролеј. Тој својата болест ја докажува со медицинска документација.

Џелули не можел да поведува на лекарскиот наод, поради што направил испитувања кај тројца различни лекари, кои му ја потврдиле дијагнозата, а според патолошките наоди, лекарите му прогнозирале уште два месеци живот.

Кога помислил дека тоа е крајот, се вратил во родната Македонија, каде од жена од едно од тетовските села дознал дека таа својот рак на матката го излечила со помош на петролеј.

– Имала метастази по цело тело, но се излечила со петролеј кој го набавила од Албанија. Тогаш дознав дека обичниот петролеј не може да ми помогне, туку морам да најдам чист и рафиниран, кој може да се најде неколку земји во Европа и во Албанија, каде се наоѓа единственото наоѓалиште на природен чист петролеј во светот. Жената му набавила три шишиња од таквиот петролеј и почнав двапати дневно да го пијам, вели Џелули.

Македонскиот Албанец вели дека не чувствувал никакви промени, се додека, еден месец подоцна се разбудил и сфатил дека веќе ги нема неподносливите болки во желудникот, кои секој ден му задавале тешки проблеми, поради кои и не можел ниту да јаде.

Лекарите не ја признаваат лековитоста на петролејот и го сметаат тоа за шарлатанство, но постарите лекари имаат поинаква приказна. Медицинска сестра,м која цел живот работела на Институтот за онкологија во Сремска Каменица, која се пензионирала пред неколку години, открива дека за оваа метода на лечење дознала во 1978 година.

–Страшно е што лекарите не смеат да говорат за тоа. Во 1978 година во амбулантата ми дојде Ромка, која во 1974 година лекарите на носилка ја отпуштија затоа ракот на дојка метастазирал по целото нејзино тело и немало што друго да преземат. Кога ја здогледав на вратата, за момент помислив дека станува збор за сестра близначка, се додека не ми рече: ‘ Е сестро, уште не ми дошло времето за умирање, вели сестрата.

Пациентката и раскажала дека се лекувала со петролеј, а сестрата информацијата ја споделила со тогашниот началник на онкологија, проф. Др. Душан Петровиќ. Докторот по својата средба со пациентката заминал на некој конгрес, каде дознал дека Русите на Сибир лечат рак со петролеј, но не обичен, туку чист и рафиниран. Ваквите информации ги проверил за време на својот подоцнежен престој во Сибир.

Медицинската сестра вели дека после посетата на Сибир, таа и професорот никогаш не им велеле на пациентите да не ги пробуваат алтернативните лекови, но од страв не им го препорачувале петролејот.