Германската д иета е една од најдолгите. Притоа, таа е класична ди-ета за сла-беење, а не и начин на исхрана, како што на пример е Медитеранската, пишува НМД.мк.

Се карактеризира со прилично голема нерамномерност во одделните недели, бидејќи секој следен број на калории се намалува, а бројот на забра-нети производи се зголемува. Ек-сплицитното правило на германската д иета е сите кон-сумирани производи да бидат свежи.

Во текот на сите недели можете да пиете неограничена количина на вода (негазирана и неминерализирана – тие го зголемуваат чувството на г лад). Ал-кохолот е заб-ранет во сите негови форми.

Мени за седум недели

Германска д иета недела 1: Во понеделник пијте само вода – до 5 литри; во другите денови, т.е. од вторник до недела – вообичаена исхрана, но не треба да претерувате.

Германска д иета недела 2: Само вода се пие во понеделникот; во вторник – до 2 кг портокали или грејпфрути; во другите денови, т.е. од среда до недела – вообичаена исхрана.

Германска д иета недела 3: Само вода се пие во понеделник; во вторник – до 2 кг портокали или грејпфрути; во среда – до 2 кг јаболка – слатки или кисели (и ништо друго!); во другите денови, т.е. од четврток до недела – вообичаена исхрана.

Германска д иета недела 4: Само вода се пие во понеделник; во вторник – до 2 кг портокали или грејпфрути; во среда – до 2 кг јаболка – слатки или кисели; во четврток – можете да пиете само свежо исцеден сок од овошје и / или зеленчук (без банани); во другите денови, т.е. од петок до недела – вообичаена исхрана.

Германска д иета недела 5: Само вода се пие во понеделник; во вторник – до 2 кг портокали или грејпфрути; во среда – до 2 кг јаболка; во четврток – можете да пиете само свежо исцеден сок од овошје и / или зеленчук (без банани); во петок – можете да пиете само обезмастено млеко/кефир; во другите денови, т.е. сабота и недела – вообичаена исхрана (без претерување).

Германска д иета недела 6: Само вода се пие во понеделник; во вторник – до 2 кг портокали или грејпфрути; во среда – до 2 кг јаболка; во четврток – можете да пиете само свежо исцеден сок од овошје и / или зеленчук (без банани); во петок – можете да пиете само обезмастено млеко/кефир; во сабота – до 1 кг варен ананас (не конзервиран – има многу шеќер!) или свежа ротквица; во недела – вообичаена исхрана (без претерување).

Германска д иета недела 7: Само вода се пие во понеделник; во вторник – до 2 кг портокали или грејпфрути; во среда – до 2 кг јаболка; во четврток – можете да пиете само свежо исцеден сок од овошје и / или зеленчук (без банани); во петок – можете да пиете само обезмастено млеко/кефир; во сабота – до 1 кг варен ананас (не конзервиран – има многу шеќер!) или свежа ротквица; во недела – можете да пиете само вода (ништо друго) – до 5 литри.

Позитивни страни на германската д иета

Како главна предност на д иетата, експертите ја посочуваат ефективноста, т.е. трајно губење на т ежината, има продолжено дејство. Со оваа д иета може да се намалат до осумнаесет к илограми, што најмногу зависи од возраста, полот, метаболизмот и претходната состојба на телото.

Негативни страни на германската д иета

Главниот недостаток според нутриционистите е неговото времетраење – т.е. сла-беењето е многу побавно отколку со другите пократки д иети. Д иетата е прилично строга, особено како што доаѓаат наредните недели – за повеќето луѓе тоа бара претходна кон.султација со специјалист.