Вирусот мутирал во Македонија – јавуваат од клиниката Жан Митрев по направените анализи

Во јануари, научниците успеаја да го дешифрираат новиот вирус: Геномот на SARS–CoV19, вирусот што ја предизвикува болеста Covid-19. Се претпоставува дека вирусот потекнува од 41 годишен маж, кој работел на пазарот за морска храна во Вухан, каде се појави првиот кластер на случаи.

Истражувачите сега бараат начин да ja ‘’разберат’’ смислата на овој вирусен рецепт, кој може да доведе до производство на нови лекови и вакцина за да се спречи пандемијата која е во тек.

Коронавирусот претставува РНК вирус. За вирусот да навлезе во клетката потребно е да има контакт со жива клетка. Само така вирусот е во можност да се реплицира и да се шири.

Во овој случај, кога коронавирусот ќе најде соодветна клетка, инјектира влакно од молекулата на РНК, која го содржи целиот геном на вирусот.

Геномот на новиот коронавирус е долг помалку од 30.000 букви. Научниците идентификуваа дури 29 протеини кои прават копии во инфицираниот организам и ги потиснуваат имуните реакции во истиот.

Секвенционирање на првите геноми на SARS-CoV-2 во Македонија

Тимот од Лабораторијата за Генетика и Персонализирана медицина во Zan Mitrev Clinic во соработка со партнерска компанија, предводен од Д-р Горан Кунгуловски, беше инволвиран во уште едно значајно поглавје во македонската биомедицина.

Имено, тимот ги секвенционираше првите целосни геноми на коронавирусот SARS-CoV-2, изолирани од македонски пациенти на почетокот на јуни.

Преку пристап на трета генерација на секвенционирање во реално време тимот од молекуларни биолози целосно ги декодираше сите 30-тина илјади букви од генетскиот материјал на вирусот кај 10 македонски пациенти. При деталната анализа на геномот беше откриено присуството мутацијата P323L во RdRP генот и мутацијата D614G во S генот, во изолатите од сите 10 пациенти.

Овие мутации се од особено значење бидејќи се наоѓаат во едни од двата најважни протеини на коронавирусот: S протеинот е клучот за влегување на самиот вирус во клетката и нејзиното инфицирање, а додека пак RdRp генот е значаен за делбата на вирусот во клетката.

Според последните научни студии, соевите коишто ја имаат D614G мутацијата, во изминатите месеци станаа доминантни во Европа и некои региони на САД. Се смета дека мутацијата D614G којашто е отсутна во 97% од изолатите во Кина, а доминантна во Европа и исто така откриена во Македонија, ја зголемува преносливоста и заразноста на вирусот, но нема ефект врз сериозноста на симптомите.

S протеинот е еден од главните таргети за развој на вакцина против вирусот, а додека пак RdRp генот претставува еден од главните таргети за развој на терапија против вирусот. Секвенционирањето на повеќе изолати на вирусот од македонски пациенти од самиот почеток на епидемијата па до сега, ќе овозможи за точно следење на еволуцијата и промените на вирусот во рамките на Македонија.

Loading...
Претходна статијаПесок торта – готова за 30 минути, без печење, без миксер
Следна статијаКако да го стопите “Петниот трн” за 21 ден според методот на билкарот Мартин Најдовски