Маслиновото масло се користело за многу цели во текот на целата историја од човештвото. Денес, покрај исхраната, ова драгоцено масло се користи во медицината, фармацијата и во средствата за лична хигиена.

Високото ниво на мононезаситени масти (особено олеинска киселина) и различни антиоксиданси присутни во маслиновото масло го прават суперхрана.

Всушност, поради бројните здравствени придобивки, маслиновото масло се нарекува Медитеранско чудо.

Постојат два типа на маслиново масло

Двата најчесто користени типови од ова масло се девствено, или VOO и екстра девствено маслиново масло, или EVOO. Екстра девственото маслиново масло се добива со фино мелење па истиснување на плодот од маслинките, а маслиновото масло се добива од второто цедење.

Екстра девственото маслиново масло е со највисок квалитет. Тоа, исто така го задржува највисокиот степен на природни минерали и витамини. Бидејќи е најчисто, има најниска точка за толеранција на термичка обработка, па затоа е најдобро да се користи за салата или да се јаде сурово.

Да разгледаме што може да се постигне доколку секое утро се консумира една лажица маслиново масло.

1. Антикарциногени својства на EVOO

Екстра девственото маслиново масло има антикарциногени својства кои се покажаа дека се ефективни против неколку видови на рак. Двете форми на карцином кои најмногу беа тестирани се оние кои се поврзани со дигестивниот систем и рак на дојката.

EVOO содржи олеинска киселина за која се верува дека ја поттикнува апоптозата (клеточно пропаѓање) и ја попречува клеточната пролиферација на клетките на ракот. Тоа е исто така богато со фенолни антиоксиданси, како што се терпеноид и сквален, кои имаат анти-канцер својства.

2. EVOO & Деменција

Една од причините за Алцхајмерова болест е прекумерна акумулација на β-амилоид во рамките на мозокот. Тимот од експерти од Универзитетот во Луизијана во Монро откриле дека oleocanthal, соединение пронајдено во екстра девственото маслиново масло, има способност да го контролира нивото на Aβ и значително да го зголеми прочистувањето.

Покрај тоа, природните феноли во екстра девственото маслиново масло, исто така, помагаат во намалување на невро-воспаленијата. Соединенија на фенолот во него покажале реверзибилна оксидација.

3. Гликоза во крвта и EVOO

маслиново масло и дијабетес

Екстра девственото маслиново масло покажува способност за намалување на инциденцата на дијабетес. The Human Nutrition Unit на Универзитетот Rovira било направено проучување за влијанието од инкорпорирање на EVOO во исхраната кај лица изложени на ризик од кардиоваскуларни заболувања. Резултатот бил намалување на инциденцата на дијабетес во повеќе од половината испитаници.

Универзитетската болница Aarhus открила ветувачки ефекти од додавање на екстра девственото маслиново масло во исхраната на пациентите со дијабетес тип 2. кај пациентите бло забалежано намалување на нивоата на шеќер во крвта, како и регулирање на крвниот притисок.

На Ahvaz Jundishapur Универзитетот за медицински науки спровеле студија за да се утврди ефикасноста на користење на тематски третман со маслиново масло кај пациенти со дијабетес тип 2 кои имале рани на нозете. Разликата била забележителна помеѓу оние кои се третирале со типично маслиново масло и оние кои се третирале со традиционалните постапки за нега на раната. Ова е уште еден важен наод кој укажува дека маслиновото масло има способност да помага во лекувањето на дијабетес тип 2, одвнатре и однадвор.

4. EVOO: Влијание врз коскената маса

Одделот за акушерство и гинекологија извршиле студија за да се утврдат анти-остеопороза ефектите на екстра девственото маслиново масло. Коскената маса на тестираните субјекти се зголемила со додавање на ова масло во исхраната Покрај тоа, кај EVOO се демонстрирале анти-канцерогени, антиоксидантни и анти-воспалителни ефекти.

Тим од Универзитетот во Аин Шамс спровеле уште едно истражување во кое е пронајдено дека маслиновото масло ефикасно може да ја ублажи остеопорозата кај субјекти кои биле овариектомизирани или кај кои менопаузата била вештачки предизвикана.

5. Маслиново масло и крвниот притисок

Една студија објавена во списанието Archives of Internal Medicine покажа дека учесниците со терапија за висок крвен притисок, биле во можност да ја намалат количината на лекови, кога примениле екстра-девствено маслиново масло (околу 30-40 грама дневно) во нивната исхрана.

Инкорпорирање на екстра девственото маслиново масло во вашата дневна исхрана е научно докажано дека може да превенира, третира, па дури и спречи бројни негативни ефектите од различни здравствени состојби.

Дозирање:

Следниве дози се проучени во научни истражувања.

-За запек: 30 мл маслиново масло.

-За висок крвен притисок: 30-40 мл на ден на екстра-девственото маслиново масло, како дел од исхраната. 400 мг екстракт од маслинов лист, четири пати на ден, исто така се користи за висок крвен притисок.

-За висок холестерол: 23 милилитри маслиново масло на ден (околу 2 лажици) обезбедува 17,5 грама мононезаситени масни киселини наместо заситени масти во исхраната.

-За спречување на срцеви заболувања и срцев удар: 50 милилитри на ден. Како дел од медитеранската исхрана, конзумирање до 1 литар на екстра-девственото маслиново масло седмично.