„Еве што се случува со ВАС кога НЕКОЈ ВИ НАПРАВИЛ ЛОШО а вие сте го истрпиле“, објасни познатиот психијатар…

Д-р Михаил Литвак е лекар и психотерапевт и еден од најдобрите психијатри кој има јасен увид во човечката душа…

Михаил Литвак, лекар, психотерапевт и еден од најдобрите психијатри, со повеќе од 30 објавени книги. Се верува дека Литвак го посветил својот живот и им помогнал на многумина научувајќи ги како да бидат среќни.

Во една од своите последни публикации, Михаил Литвак јасно стави до знаење дека клучот за постигнување на сето она кон кое се стремиме е подобро разбирање на себеси и на нашата околина, бидејќи и среќата и професионалниот и личниот успех во голема мера зависат од тоа како ќе одлучиме да го поминеме животот.

Благодарение на неговиот мудар пристап, многу луѓе успеале да постигнат позитивни промени во нивните животи.

Што ќе се случи ако ти направат нешто непријатно, а ти тоа го истрпиш?

Еве 12 инспиративни цитати од овој мудар експерт и човек кои ќе ви помогнат да ја разберете вистинската природа на животот и ако размислите за нив, ќе ви помогнат да го поставите вистинскиот пат кон вашиот личен успех и среќа.

1. Ако некој не може да каже ништо добро за себе, но сака да каже нешто, тој почнува да кажува лоши работи за другите.

2. Ако некој ве обвини за НЕБЛАГОДАРНОСТ, дознајте колку му чини услугата, платете му и не се занимавајте повеќе со него.

3. Да се ​​живее со волци значи да завиваш како волк. Но, за ова не треба да станете волк.

Овие зборови нѐ потсетуваат дека за да коегзистираме и припаѓаме на група, не мора да се откажуваме од сопствените вредности или принципи.

И ако некој од вашиот тим на работа озборува и мисли нешто, тоа не значи дека треба да ги правите истите работи за да бидете прифатени во овој тим. Можете да комуницирате со различни луѓе без да се изгубите себеси и вашата автентичност.

4. Не плашете се да правите грешки – неуспехот е седумпати покорисен од успехот.

Грешките и неуспесите даваат вредни лекции. Лекциите научени од неуспехот можат да бидат подлабоки и покорисни од лекциите научени од успехот. Само што често не ги забележуваме придобивките и лекциите што ги добиваме од тешкотиите и проблемите.

Дури по некое време сфаќаме дека сѐ што ни се случило ни дало и драгоцено искуство. Овие зборови нè учат да ги прифатиме предизвиците и тешкотиите како можности за растење.

5. Кога ги прашав девојчињата на возраст од 12-16 години за нивните цели во животот, речиси сите рекоа дека сакаат „да си најдат соодветна личност“. Можеби би било подобро „да станете личност“, па тогаш вас ќе ве бараат и ќе биде проблем на „избор“, а не „наоѓање“.

Повеќето луѓе имаат голема заблуда дека за да станеме среќна, хармонична личност, треба да најдеме некој кој ќе ни помогне да станеме таков. Но, најважното од сѐ е кој сте ВИЕ.

Станете среќна, хармонична личност и сите ќе сакаат да бидат околу вас. Сфатете дека работата на себе и менувањето на себе е она што ќе ви донесе среќа.

6. Барајте го вистинскиот, а не полесниот, правиот пат, бидејќи вистинскиот пат не е секогаш и правиот пат.

Овие зборови нè предупредуваат на ригиден и линеарен пристап кон животот. Вистинскиот начин на дејствување можеби не е секогаш најдиректниот или општоприфатениот пат, оној што го следат сите околу нас.

Вашиот пат може да биде сосем поинаков. Побарајте алтернативни патишта и бидете отворени за различни искуства, сфаќајќи дека патот до вашите цели може да вклучува пресврти и кривини.

7. Својата среќа треба да ја споделите со пријателите, па дури и со вашите непријатели. Вашите пријатели ќе бидат среќни, а вашите непријатели бесни.

8. Способноста да се сака и добро да се поднесува самотијата е показател за духовна зрелост. Работиме најдобро кога сме сами.

Знак на духовна зрелост е способноста да се чувствувате удобно сами и да го цените и прифатите сопственото друштво. Вистинското себе-откривање и личен раст често се случуваат во моменти на осаменост.

Луѓето кои можат да најдат задоволство во самотија покажуваат повисоко ниво на емоционален и духовен развој.

9. Човек треба да задоволи три лица: себе, шефот и cекcуалниот партнер.

На благосостојбата на една личност влијае неговата перцепција за себе, одобрувањето од претпоставениот (што одразува професионален успех и признание) и позитивниот став на неговата сакана личност.

Значи, во суштина, човекот има три извори на самопотврдување кои придонесуваат за неговото урамнотежено и целосно чувство за себе.

10. Не простувајте гласно ако не сте простиле во срцето. Во спротивно, и самите ќе станете лицемер.

Овие зборови ја нагласуваат важноста на вистинското простување.

11. Правете што сакате и не барајте дозвола.

Луѓето треба да ги следат сопствените желби и цели без да бараат надворешна потврда или дозвола. Барањето одобрение од другите на крајот ќе доведе до разочарување и несигурност. Одете по својот пат дури и покрај она што другите го кажуваат.

12. Ништо не е случајно. Ако некој ви направил нешто лошо, а вие сте го истрпиле, тогаш тој ќе продолжи да прави лоши работи и подоцна во животот. Некои постапки не се за простување, а ако сте ги простиле, тогаш сте дале причина да продолжат да ве навредуваат, омаловажуваат и лошо да се однесуваат кон вас.