Додека многумина сакаат да заштедат кога станува збор за потpoшувачката на електрична енергија, повеќето луѓе прават гpeшки за кои не се ни cвесни. По тој повод, електричарот Томислав Мициќ откри кои уреди се најголеми потpoшувачи на струја, како да се заштеди и колку клима уредот влијае на висината на сметката.
Како што откри тој, најголеми потрошувачи се уредите што се користат за греење.„Најголеми потрошувачи на струја во домаќинството се парното, односно домаќинствата кои имаат парно. Значи, тоа се ТА печки, а само во позадина е бојлерот. Тоа е доста голем потрошувач, но не мора да биде, а најмногу зависи од тоа колку е топло.
Некои домаќини имаат навика да се тушираат двапати дневно и да останат долго во бањата, па бојлерот троши многу. „Водата се троши многу и има многу голема потрошувачка“, објаснува електричарот и открива дали е подобро бојлерот постојано да е вклучен или не.
„Јас лично никогаш не го исклучувам бојлерот. Нема заштеда ако го исклучите. Јас сум за бојлерот секогаш да биде вклучен, освен ако не е бојлер во викендица во која само повремено ја посетувате”, открива тој.
Многумина мислат дека проточниот бојлер троши повеќе струја, а Томислав Мичиќ открива што е вистина.

„Проточниот бојлер не троши повеќе. Многу е помоќен, може да биде 9-10 пати поголем потрошувач од обичен бојлер, но троши струја само додека тече топлата вода. Штом се затвори водата, тој веќе не троши. Ако се туширате 5 минути, тој троши струја само за 5 минути и потоа не“, вели електричарот.
Дали староста на уредот влијае на потрошувачката?

„Не влијае, само ако не изгopи греалката. Да речеме со ТА шпорет, кој има три греалки, па еден изгорува, и затоа помалку троши. Колку и да е стар апаратот, троши исто толку струја“, вели Томислав, кој потоа се осврна на сијалиците.
„Повеќето луѓе ги заменија сијалиците со ЛЕД светилки, кои се 8 пати поекономични. Тие трошат помалку од класичните светилки. Најмногу заштедува на греење. Треба да обезбедиме пријатна температура, која е најчесто при гледање телевизија.
На тоа време најпријатната температура е 24 степени „Ако не можеме да обезбедиме поради немање струја, тогаш има помошни уреди кои можат да помогнат“, вели Томислав.

Според него, ќе заштедите ако купите одредени уреди кои доволно ќе ве загреат, а чија потрошувачка е занемарлива. „Тоа е, да речеме, електричен грејач за стапала. Тоа е како еден чевел за две стапала. Таа троши електрична енергија како една сијалица, што значи дека е сосема занемарливо.
Кога ќе ги загреете нозете, можете да гледате телевизија и нема да ви биде ладно на 20 степени, а има и електрични ќебиња, но исто така, треба да ги затворате собите каде што не поминувате време, а ова ќебе троши многу малку струја и ќе ви биде топло.

За престој на место каде што е ладно, околу 15 степени, има електричен елек. Се напојува на батерии и можете да го купите онлајн. Обезбедува доволно топлина“, вели Томислав.
„Забележав дека нашите луѓе имаат навика, кога е во прашање клима уредот, летно време да го подесуваат на 17 степени, на најниска можна температура, а во зима на 30. Всушност, летото треба да ја стават на 24 степени и зимно време исто. Во тој случај клима уредот не троши многу струја. Многу е добро за греење во зима, поекономично е“, вели електричарот.