Home ТЕСТО ЕКСТРЕМНО МЕКА ПЛЕТЕНКА НА КОНЦИ…На наједноставен начин…

ЕКСТРЕМНО МЕКА ПЛЕТЕНКА НА КОНЦИ…На наједноставен начин…

Велигденската плетенка е повеќе од обичен пекарски деликатес – таа е симбол на празничната трпеза, вткаена во традицијата и исполнета со длабоко значење.

Со својата златна кора, мека и воздушна текстура и благ шеќерен вкус, оваа плетенка го освојува срцето на секој што ќе ја проба.

Во многу култури, нејзината испреплетена форма ги претставува единството, љубовта и циклусот на животот, додека јајцето во рецептот и начинот на подготовка асоцираат на обновувањето и воскресението, централни мотиви на Велигден.

Мирисот на свежо испечена плетенка што се шири низ домот носи топлина и празнична радост, повикувајќи ги семејствата да се соберат и да го прослават овој светол празник, пишува НМД.

Подготовката на плетенката не е само кулинарски чин, туку и ритуал кој ги поврзува генерациите, пренесувајќи ги традициите од една на друга. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

250 мл млако млеко
80 г шеќер
1/2 коцка свеж квасец (21 г)
500 г брашно
1 јајце (изматено со виљушка, на собна Т)
1/2 лажичка сол
70 г путер омекнат на собна Т

За премачкување:
1 лажица млеко
1 лажица од јајцето
НМД

*Се пече 20 минути во загреана рерна на 180 степени Ц.

ПОСТАПКА:

Квасецот растворете го во млакото млеко заедно со шеќерот, па постепено додајте ги јајцето и брашното помешано со солта и замесете компактно тесто.

На крај додајте го путерот и месете уште кратко додека да се инкорпорира, а тестото да се измазни.

Оставете го покриено на собна температура да ферментира околу 1 час или додека убаво да го удвои волуменот. Нежно премесете го и поделете го на 3 еднакви дела.

Обликувајте долгнавести валјаци и сплетете плетенка. Оставете ја да стасува во плех обложен со хартија.

Пред печење премачкајте ја со мешавина од млеко и јајце и посипете ја со крупна шеќер.

Ставете да се пече во претходно загреана рерна на 180 степени, 20 минути. По желба, по печењето, плетенката можете да ја премачкате со шеќерен сируп за сјај.

Оставете да се олади пред сечење. Деталите од постапката погледнете ги во видео прилогот ОВДЕ:

https://youtube.com/shorts/xgD-fuVMO8A?si=fLrQraf-ZEoqrKB0