Рецептот го добив од свекрвата на сестра ми, често го правам поради вкусот и брзата подготовка.

Потребни состојки: 500 г готови кори, 350 – 500 г сирење, 100 мл јогурт, 100 мл газирана вода, 4 јајца, 100 мл масло и сол.

Постапка: 1.Изматете ги јајцата, јогуртот и киселата вода, малку посолете. 2.Во намастена тепсија ставете една третина од корите, но секоја кора посебно по малку испрскајте ја со врело масло. 3.Потоа ставете половина од сирењето, повторете ја постапката, повторно кори кои ги прскате со врело масло, па сирење и на крај третиот ред кори.

4.Гибаницата исечете ја на коцки со остар нож, па горната кора исто така испрскајте ја со врело масло и прелијте со смесата од јајца. Оставете некое време да впијат корите и ставете да се пече околу 35 минути на 180 степени, додека добие златно жолта боја.

Coolinarika.com