Најчесто девојките уште од рана возраст покажуваат интерес кон шминкањето. Со шминката се изразуваат природните црти на лицето. Секоја жена или девојка сака да истакне нешто со нанесувањето на шминката, како што се очите, устата, веѓите..
Секако, на секоја жена и одговара различен вид на шминка, според индивидуалните црти и облик на лицето, па според тоа секоја си открива сопствен процес на шминкање. Тајната на беспрекорниот изглед на шминка лежи во самиот почеток на рутината за шминкање, во основата.
Во потрага по средство за шминка што ќе покрие мали несовршености, ќе го изедначи тенот и ќе го создаде посакуваниот природен сјај на кожата, е цел на секоја девојка. Од течни формули кои лесно се нанесуваат до луксузна кремаста текстура и затемнети креми кои истовремено носат блага покривка и изедначен тон, на пазарот се разликуваат различни брендови и видови на пудри, креми и серуми.
Иако пудрата е производот кој најчесто го поврзуваме со создавање на тој совршен почеток на секој изглед на шминка, тајната лежи во производот за нега на убавина што доаѓа пред самата пудра – во хидратантна крема.
Пред нанесување на шминка, постои дел од дневната рутина резервиран за длабоко чистење и интензивна нега на кожата на лицето. Од производот за миење на лицето кој најчесто започнува со дневната рутина до нанесување хидратантен крем кој завршува со делот посветен на нега, внимателно дизајнираната дневна нега на кожата на лицето прилагодена на одреден тип е она што ја крие тајната на беспрекорниот изглед на секоја шминка.
Покрај тоа што овозможува целосно да ја прескокнеме пудрата во рамките на минималната шминка, хидратантниот крем за лице, исто така, ќе се погрижи убавиот изглед на лицето.

Едноставен трик за убавина кој создава совршена примена на пудрата на кожата со помош на хидратантен крем, открива славниот славен шминкер Џон, на врвот на листата на клиенти, како супер ѕвездата Бијонсе.
Иако до неодамна бевме убедени дека по нанесување на хидратантна крема на лицето и пред да нанесете какви било производи за шминка, потребно е да почекате десет минути за кремот целосно да се апсорбира, Џон открива дека тајната за постигнување беспрекорна основа е токму спротивниот пристап.
Течниот или кремастиот прав најдобро се нанесува веднаш по кремот кога не е целосно апсорбиран. Комбинацијата на крем и пудра ќе го олесни нанесувањето и блендирањето на пудрата и ќе создаде природен изглед и совршен почеток за секој изглед на шминка.
Со Бијонсе како една од неговите обожаватели, овој едноставен трик за убавина за наједноставна и најсовршена примена на пудра се издвојува како тајна за убавина што мора да ја знаете и трик што засекогаш ќе ја промени вашата дневна рутина за убавина.
Уште нешто што треба да го знаете. Најчесто жените при голем умор во текот на денот, не ја вадат шминката навечер и легнуваат да спијат со неа. Ова е најголемата гре-шка која си ја прават на лицето. За убаво лице и во староста, шминката мора да се вади секоја вечер, а лицето да се мие двапати во текот на денот.
Кога лицето го чистите со влажни марамчиња, голема е веројатноста дека тоа го правите само набрзина, а шминката не ја вадите докрај. Иако изгледа доста практично, марамчињата треба да ги користите само тогаш кога немате друг избор.

Чистењето на лицето со влажни марамчиња не го вклучува испирањето, па голема е веројатноста дека имате уште шминка која останала „загла-вена“ во порите. На тој начин се затнуваат порите и поголема е шансата за појава на кожни проблеми.

Најопходно е чистењето на лицето да го направите со минеларна вода, па да го измиете. Доколку сепак го претпочитате процесот на чистење на шминката со влажни марамчиња, не заборавајте после тоа да го измиете лицето со соодветен гел или пена.