Двојно поголем принос со овој природен напиток…Зеленчукот и цвеќињата растат бујно и здраво, а плодовите им се слатки и големи…

Доматите со години се омилени меѓу градинарите поради нивниот одличен вкус и способност да се прилагодуваат на различни рецепти.

Ако сакате да одгледувате домати во вашиот сопствен двор и сакате брз и енергичен раст, постојат неколку клучни компоненти што можете да ги додадете во вашата почва за да им дадете на вашите растенија добра предност.

Секој кој одгледува зеленчук или цвеќиња мора повремено да додава вода и хранливи материи. Како што луѓето не можат без храна и вода, така и растенијата не можат.

Хранливите материи постепено се губат од почвата, а растенијата започнуваат да боледуваат и да не даваат квалитетни плодови како претходно. Истото важи и за цвеќињата.

Доколку им се додаде соодветна исхрана, очекувајте значително подобри приноси.

Кога ќе се посвети внимание на градинарските култури и ќе добијат правилен третман, тие ќе ни возвратат со големи плодови во поголем број.

Главно се одлучуваме за природни ѓубрива.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

2 кесички сув квасец (20 г)
1 лажица шеќер
200 мл млака вода

ПОСТАПКА:

Измешајте добро за сето да се раствори и оставете неколку минути да се активира квасецот. Истурете ја смесата во поголем сад и додајте уште вода.

Една кесичка од 10 грама се раствора со 1 литар вода, секогаш имајте го во предвид овој сооднос на квасецот и водата.

Со овој раствор од квасец полевајте ги доматите, краставиците, друг зеленчук, цвеќе…

Квасецот се покажа како одличен додаток, но не треба да се претерува. Се додава на растенијата еднаш или двапати месечно.

1.Мелени лушпи од јаткасти плодови:

Коскеното брашно е одличен органски извор на фосфор, кој игра клучна улога во развојот на цветовите и плодовите на доматите.

Покрај тоа, може да се пофали со калциум кој ефикасно штити од гниење на цветот, широко распространета болест која може да ги оштети растенијата од домати.

Со додавање на коскено брашно во почвата пред садење домати, можете да стимулирате силен раст на коренот и на крајот да го зголемите приносот на вкусни плодови.

2. Компост од органски материјали:

Компостот, органски материјал богат со хранливи материи, игра клучна улога во подобрувањето на квалитетот и плодноста на почвата.

Овој вреден ресурс обезбедува основни елементи како што се азот, фосфор и калиум, кои се клучни за оптимален раст на доматите.

Вградувањето на компостот во вашата градина со домати носи неколку придобивки, вклучително и зголемено задржување на влагата во почвата, промовирање на корисни микроорганизми и воспоставување силен и просперитетен корен систем.

3.Епсом сол, позната и како магнезиум сулфат, е разноврсна и корисна супстанција која нуди бројни придобивки за различни намени.

Магнезиум сулфат, вообичаено наречен Epsom сол, е минерал кој лесно се апсорбира од доматите. Неговото присуство е од витално значење за подобрување на благосостојбата на растенијата и промовирање на повисоки приноси на овошје.

За да ги искористите неговите придобивки, едноставно растворете 1 лажица Epsom сол во галон вода и полевајте еднаш месечно во текот на сезоната на растење.

4. Емулзија добиена од риба:

Искористете ја вродената моќ на природата со користење на емулзија од риба, органско ѓубриво направено од остатоци од риба.

Наполнета со азот, клучен елемент за поттикнување силен развој на листовите и зголемување на севкупната сила на растението, емулзијата од риба се покажа како неопходна алатка за љубителите на домати.

Внимателно следете ги упатствата за разредување на пакувањето, а потоа нанесете рибна емулзија на растенијата од домати на секои две недели во текот на сезоната на растење.

Оваа доследна примена ќе го поттикне растот на бујното зеленило, служејќи како визуелен доказ за оптималната состојба на растението.

5. Талог од кафе

Талогот од кафе е разноврсна и корисна супстанција која може да се пренамени на различни начини. Максимизирајте го потенцијалот на искористениот талог од кафе со нивно користење во корист на вашите растенија од домати.

Овие почви, кои се богати со органска материја и витални хранливи материи како што се азот, калиум и фосфор, играат клучна улога во подобрувањето на квалитетот на почвата и промовирање на соодветна дренажа.

Подобрете ја почвата што ги опкружува вашите растенија од домати со посипување на искористениот талог од кафе или вградувајќи го директно во почвата за дополнителен поттик.

Сведочете го неверојатниот раст на вашите домати додека тие напредуваат со оваа органска храна.

6. Лушпите од јајцата се интригантна компонента.

Претворете ги лушпите од јајца во вредни ресурси за да ги нахраните вашите растенија од домати.

Со дробење на овие лушпи од јајца, создавате богат извор на калциум, клучна хранлива материја за спречување на гниење на цветовите на доматот.

Посипете ги мелените лушпи околу периметарот на растенијата од домати или измешајте ги во почвата за оптимални резултати.

Како што поминува времето, лушпите од јајцата постепено ќе ослободуваат калциум, обезбедувајќи постојано и постепено снабдување со овој витален минерал. Повеќе погледнете ОВДЕ: