Хрватскиот противпожарен сојуз ги објави најновите податоци за пожарот што избувна во Шибеник. Пожарот зафатил и куќи во Гребаштица, па во тек е евакуација на семејствата чии домови се загрозени или зафатени од пожарот.

Жителите од загрозениот дел од локацијата со возила на МУП се превезуваат до мостот Морињ кај Бродарица, а потоа со автобуси до спортската сала во шибенички Балдекин, каде им е обезбедено сместување.

„Ситуацијата не е добра, пожарникарите се меѓу куќите и се обидуваат да спасат што може да се спаси. Ветерот уште ни отежнува. Бројот на пожарникари и возила на теренот се менува од минута во минута.

Засега немаме бројки за оштетени предмети, вкупната штета ќе ја видиме подоцна. Сега се обидуваме да спасиме една зграда, гори на третиот кат, па сега ја скршивме вратата за да ја спасиме зградата“, изјави командирот на Јавната противпожарна бригада на Шибеник, Волимир Милошевиќ, пренесе Индекс.хр.

Од Министерството за одбрана потврдија дека на местото на пожарот кај Гребаштица е испратен и петти пожарникар, што значи дека се испратени сите пожарникари со кои располага министерството и дека пожарот сега го гаснат вкупно седум авиони.

На местото на настанот се испратени и противпожарни екипи од Сплит. Пожарот довел до уривање на патот од Шибеник кон Сплит. Исто така, во пожарот уништени се и голем број автомобили. Пожарот кај Гребаштица – видео – ОВДЕ.