Домашни пекарски кифли…Меки, вкусни и свежи дури и после 3 дена!

Доколку сакате да направите совршено меки и вкусни домашни кифли, овој рецепт е токму за вас! Со минимален труд и основни состојки подгответе кифлички кои остануваат свежи и меки неколку дена.

Идеални се за појадок, вечера или кога сакате да го почестите вашето семејство со домашни печива. Дозволете мирисот на топли кифлички да го исполни вашиот дом и уживајте во задоволството од домашната кујна…Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

За тестото:
500 мл млака вода
8 г сув или 30-35 г свеж квасец
1 лажичка шеќер
100 мл масло
750-800 г брашно
1 лажичка сол
2 лажици масло

За прелив:
6 лажици брашно
1 лажица сол
½ лажичка сода бикарбона
Вода

За премачкување:
1 жолчка од јајце
1 лажица млеко

Премачкјате ги кифлите со жолчка измешана со млеко за дополнителен сјај и вкус.

Печете во загреана рерна на 200°C (390°F) околу 30 минути, додека кифличките не поруменат.

Споделете го овој рецепт со вашите пријатели и импресионирајте ги со вашите кулинарски вештини. Уживајте! Деталите од постапката погледнете ги во видеото ОВДЕ:

https://youtu.be/DWgHHr5tGg0?si=b-D4DAo-StV9gtIC