Иако не е медицински признат третман во поголемиот дел од светот, сепак акупресурата се практикува веќе со илјадници години.

Многумина со помош на овој метод успеале да си ги намалат болките.

Па така, најпопуларните методи за акупресура што се споделуваат на социјалните мрежи, се оние од сибирскиот лека во пензија. Целата постапка трае само неколку секунди, па вреди да се проба.

ВЕЃИ

Директно над носот, каде што се среќаваат веѓите и каде што се наоѓаат фасцијалните синуси. Притиснете силно за да ја ублажите болката.

СЛЕПООЧНИЦИ

Нашите слепоочници поднесуваат најголем мускулен стрес. Обидете се со масажа горе-долу да ја намалите главоболката.

ТЕМЕТО И КОРЕНОТ НА ГЛАВАТА

Оваа акупресурна точка се наоѓа помеѓу вратот и галавата во самиот корен на главата. Масирајте го овој дел со кружни движења.

МЕСТОТО ПОМЕЃУ ПАЛЕЦОТ И ПОКАЗАЛЕЦОТ

Ова е голема акупресурана точка и најмногу се користи при силни главоболки.

ПАЛЕЦОТ И ДОПАЛЕЦОТ НА СТАПАЛАТА

Помеѓу палецот и допалецот на нозете, на околу 2 см од прстите се наоѓа акупресурна точка. Притиснете и болката ќе исчезне.

УШИ

Со прстите масирајте ги ушите со кружни движења. Оваа масажа придвижува некои акупресурни точки, па ќе се чувствувате многу подобро.

ОЧИ

Местото помеѓу веѓите, над носот, поинаку го нарекуваат “трето око”. Ова е уште една точка која кога ќе ја притиснете може да ја смирите главоболката.

НАДЛАКТИЦА

Ако сте уморни или под стрес, обидете се со триење на надлактицата, неколку минути, па ќе почувствувате повраток на енергијата. Зошто да пиете кафе или енергетски напитоци, кога имате природен начин за враќање на енергијата.

СТАПАЛО

Притиснете го средниот дел на стапалото за да се ослободите од досадната главоболка предизвикана од стрес.

АКУПРЕСУРНИ ТОЧКИ

Користете ги своите прсти за да ги притиснете акупресурните точки. Кога тие точки ќе ги активирате, тие ја ослободуваат мускулната тензија и ја подобруваат циркулацијата.