Во месноста Стубичко Топлице град паѓал околу 20 минути, но бил помал, додека во Доња Стубица паѓал град со големина на лешник.

Невремето што во четвртокот попладне ја зафати крапинско-загорската жупанија најмногу ги погоди градовите Орославје и Доња Стубица, како и некои општини каде падна град.

Во делови од Горња и Доња Стубица и во Стубичко Топлице имало град со големина на орев, пренесува Zagorje.com и додава дека читателите известуваат дека град имало и во делови од Орославје и во Игришќе, Јаковље и Бистра.

Во месноста Стубичко Топлице град паѓаше дваесетина минути, но беше малку помал, додека во Доња Стубица паѓаше град со големина на лешник, но не толку долго.

Во Горња Стубица градот бил со големина и на орев, јавува Zagorje.com. На подрачјето на општина Горња Стубица, градот пробил покриви на некои места и оштетил автомобили.

Читателите известуваат дека градот кај Гупчева липа бил со големина на топче за пинг-понг и ги уништил цвеќињата и испокршил гранки и листови .

Градоначалникот на Орослав, Виктор Шимуниќ за Хина изјави дека град силно паѓа во еден дел од градот и штетите се видливи.

„Ние сме на обиколка на градот. Оштетувањето на посевите е видливо. Во контакт сме со земјоделците, но сè уште не го знаеме точниот обем на штетата“, изјави градоначалникот Шимуниќ. Загорски центар 112 сè уште нема добиено пријави за градот.

Повеќе прочитајте ОВДЕ. Погледнете го видеото ОВДЕ и ОВДЕ, во Словенија ОВДЕ.