Конешно научив како се одбира патлиџанот и каде сите грешиме цел живот: Добро погледнете ги двете фотографии – само еден е вкусен!

Ако модриот патлиџан досега не ви се допаѓаше, како и да го приготвите, можно е проблемот да лежи во овој мал трик за кој ретко кој знае.

Кога следниот пат ќе одите на пазар и ќе одлучите да купувате модри патлиџани, обратете внимание на тоа како ги одбирате. Притоа, не мислиме само на тоа да ги пипнете и да видите дали се премногу меки, туку да научите да ги разликувате машките од женските патлиџани.

кој од овие два патлиџани е повкусен?

Да, добро прочитавте – и патлиџаните имаат пол. Но како воопшто да знаете дали патлицанот е момче или девојче? Така што ќе го погледнете на „газерот“, односно на спротивниот крај од оној каде што е дршката.

женски патлиџан

Ако таму видите долгнавест прорез, како овој што го гледате – имате работа со женски патлиџан.

Ако прорезот е тркалезен, тогаш сте нашле момче.

машки патлиџан

Кој патлиџан е подобар за готвење?

Разликата помеѓу женскиот и машкиот патлиџан – во светот на патлиџаните е огромна. Женскиот патлиџан е полн со семе и генерално има полош вкус, па со самото тоа и е непожелен во кујната.

Затоа, секога гледајте да одберете машки патлиџан и ќе забележите дека вкусот му е многу подобар. Откако ќе се уверите во ова сознание, ќе забележите дека модриот патлиџан ќе почнат да го јадат дури и оние кои претходно не уживале во неговиот вкус.