Децата се раѓаат чисти како бел лист хартија. Тие не знаат за лаги, а ги стекнуваат со тек на време: Познатиот психолог ги открива главните грешки во воспитувањето, и ова е пораката за сите самохрани мајки, особено до разведените.

Според психологот Михаил Лабковски, среќни деца можеш да одгледуваш само ако и самиот си среќен. Овој психолог е ценет поради неговата директност, но и затоа што неговите зборови имаат влијание кај многумина. Еве што има тој да каже за воспитувањето на децата, но и за тоа каде самохраните мајки понекогаш грешат и како да ја поправат таа грешка.

Михаил Лабковски смета дека постапките на родителителот, комуникацијата и семејната средина ја формираат психата на секое дете. Затоа, од витално значење е да се чувствувате добро и исполнето ако сакате вашето дете да има среќно детство. Неопходно е да го сакате детето и да му дозволите да ги развива сопствените цели и интереси.

Децата се посреќни кога имаат родители кои ја сакаат нивната работа и активностите што ги прават со нив. Лабковски советува децата да добиваат џепарлак од шестгодишна возраст за да научат да управуваат со парите и да поставуваат приоритети.

Покрај тоа, неопходно е да се земе предвид мислењето на детето и да се даде чувство за важноста на неговото мислење. Прекумерната родителска контрола може да има последици, објаснува тој.

Прекумерната родителска контрола може да има спротивен ефект и да доведе до зависност од туѓото мислење. Важно е да се создаде доверба меѓу родителот и детето и да не се наметнува вашето мислење врз него. Децата треба да создадат чувство за важноста на нивните мисли и чувства.

Исто така, Лабковски нагласува дека децата не се раѓаат со лаги, туку ги стекнуваат со текот на времето кога се плашат од реакцијата и последиците на родителите.

Ако сте самохрана мајка, нема потреба да ја преземате улогата на татко. Доволно е да му објасните на детето дека е сакан од двајцата родители, дека и таткото го сака. Особено е важно да не искажувате негативни мислења за него, а еве што треба да знаат жените за самодовербата.

На крајот на краиштата, воспитувањето на детето е обврска на двајцата родители, а среќата на детето зависи од среќата на родителите. Родителите треба да создадат позитивна средина и да го поттикнуваат развојот на интересите и целите на своето дете за нивното дете да прерасне во среќна и исполнета личност, заклучува тој.