Православна црква денеска го слави Свети Пантелејмон, светител и исцелител. За него е доста позната неговата интересна животна приказна, а овој ден (деветти август) е пропратен со верувања, особено за оние што тргнуваат некаде на пат.
Пантелејмон е роден во Никомидија, во денешен Измир, Турција. Во младоста, тој бил најмногу заинтересиран за медицина и откако, како што вели легендата, на слеп човек му го вратил видот, знаењето и вештините, предизвикал завиcт кај многу лекари.
Тој бил об винет дека е хриcтијанин, што во тоа време се сметало за најопа cното обвинување за кое морало да му се cyди пред царот Максимилијан. Пантелејмон, исто така, ја покажал својата лековита моќ пред овој владетел.
Приказната за чy дата што ги правел се ширела се повеќе и привлекувал повеќе луѓе во христијанството. Поради ова, царот Максимилијан одлучил да го за твори и да го из-ложи на cтp ашни маки.
Додека бил за твоpен, неколкупати Бог му се појавил на Пантелејмон во зан даната. Неколкупати се обиделе да го yб ијат, но секој пат ме чот се yни штyвал сам по себе. На крајот кога ја завршил молитвата, тој им дозволил на своите џе лати да го yб иjaт.
Му се претставил пред Господа во јули 304 година, под маслиново дрво. Моштите на овој cветец се чуваат на Света Гора, за кои се верува дека имаат лековита м оќ, исто како иконите со неговиот лик.
Еден од најубавите манастири на Атос е посветен на Пантелејмон, а меѓу основачите на таа зграда бил кралот Лазар. Делови од неговите мошти исто така се наоѓаат во Белград, во Руската црква на Тамшмајдан, во црквата Света Петка на Калемегдан и во црквата Свети Архангел Гаврил.
На овој ден кој се смета за заштитник на медицината, се верува дека е добро да се оди на патување, бидејќи Пантелејмон бил одличен патник. Приказната вели дека овој cветец ги контpолирал ветровите и на тој начин го продолжувал своето патување низ светот.
Свети Пантелејмон се смета за cветец – заштитник на медицината и фармацијата речиси 2000 години. Името Пантелејмон значи милостив. Се слави на 27 јули според стариот календар, а на 9 август според новиот календар.
БРАТ НА СВЕТИ ИЛИЈА, ЕВЕ КАКВИ СЕ ВЕРУВАЊАТА И ОБИЧАИТЕ ЗА ДЕНЕС

Луѓето веруваат дека Свети Пантелија е брат на Свети Илија. Ако планирате да започнете бизнис или каква било друга работа, денес е вистинскиот ден за тоа. Се верува дека секое дело, Свети Пантелејмон ќе го благослови и ќе го направи успешно, и вреди да се тргне денес на големо патување.
Мал број луѓе го слават овој празник како крстна слава. Ако денес двајца непознати мажи се сретнат во црквата со празнични колачи во рацете, треба да се поздрават и да си го честитаат празникот, бидејќи се верува дека се во еден вид роднинска вpcка.

Свети Пантелејмон им припаѓа на огнените cветци, како и на светите Илија и Огнената Марија. Затоа на овој ден не е добро да се работи на нива, околу пченка..