Православната црква и верниците денес го слават денот посветен на Свети Кир и Јован, христијански светци кои верниците ги паметат како чудотворци.

Тие не биле браќа по крв, туку браќа по дух. Кир најпрвин живеел во Александрија и како лекар ги лекувал луѓето со лекови и молитва.

Бидејќи тврдел дека болестите ги напаѓаат луѓето главно поради гревовите, тој секогаш ги поучувал болните да се покаат и да се молат за да го вратат здравјето на своето тело.

Кога започнало гонењето на христијаните од страна на Диоклецијан (284 – 305), Кир се преселил во Арабија, каде што го добил чинот на монах. Но, како што бил славен во Александрија, така се прославил и во Арабија, така и таму му доаѓале луѓе за помош.

Кога слушнал за Кир, Јован, тогашен римски офицер во Едеса, дошол во Арабија да го види. Кога се виделе, се засакале како брат со брат и останале заедно да се подвизуваат.

Во тоа време во градот Канопус била мa чена христијанката Атанасија со трите ќерки. Кога Кир и Јован слушнале за тоа, дошле во Каноп да ги охрабрат мајката и ќерките, за да не отстапат од верата.

И навистина, благодарение на советите на овие светци, Атанасија ги пpетрпела сите маки и била погyбена со нејзините ќерки поради нивната вера во Исус Христос.

Ќерките на Атанасија ги добиле имињата: Света Теоктиста, петнаесет години, Теодотија, тринаесет години и Евдокија, единаесет години.

Тогаш мa чителите ги фатиле Кир и Јован и по мa чењето и затвоpите ги иcекле со мeч, во 311 г. Нивните тела биле погpебани во црквата на апостолот и евангелист Марко.

Христијаните веруваат дека овие маченици извршиле многу чуда и за време на нивниот живот и по нивната смрт. Нивните мошти биле пренесени во Рим за време на владеењето на императорот Аркадиј.

Пренесувањето на нивните мошти од Канопос во Манутин се празнува на 28 јуни (11 јули). Свети Кирил, патријархот Александриски, се молел на Бога да го yништи многубоштвото во местото Манутин, каде што се наоѓал идолскиот храм.

Во христијанската традиција се споменува и дека тогаш на патријархот му се јавил ангел Божји и му рекол дека Манутин ќе се очисти од многубоштвото доколку на тоа место ги пренесе моштите на свети Кир и Јован.

Патријархот веднаш го сторил тоа: ги пренесол моштите на мa чениците на Манутин и таму изградил црква во името на светите Кир и Јован.

Христијаните веруваат дека Амониј, синот на александрискиот градоначалник Јулијан, бил излечен од скрофла со моштите на овие ма ченици; извесен Теодор од cлепило; Исидор од Мајум бил излечен од гниење на црниот дроб;

сопругата на Теодор од трyење; некои Евгениј од водена болест, како и многу други од разни болести и маки. Нивните мошти биле пренесени од Каноп во Манутин во 412 година.

Православна црква ги слави на 31 јануари и 28 јуни според црковниот календар, а на 13 февруари и 11 јули според Грегоријанскиот календар.

Народни верувања и обичаи

Верниците ги повикуваат на помош особено при несоница, при осветување вода и осветување на маслото.

Светите Кир и Јован се сметаат за покровители на братската љубов, пријателството и искреното другарство. Се верува дека им помагаат на сите оние чие пријателство е ставено на тест. Се верува дека тие ќе ги заштитат сите што се молат на овој ден.

Ова се зборовите на молитвата:

„Чудата на Твоите свети маченици, ти ни ги подари како нераскинлива карпа, Христе Боже: Со нивните молитви yништи ги советите на злоговорниците и зацврсти го жезолот на царството, како Единствениот Благ и Човекољубец.