Верувале или не, волнените чорапи носат со себе многу поголеми здравствени придобивки отколку што можеме да замислиме.

Волнените чорапи одамна станаа предмет на минатото и традицијата на старите народи, а денес се користат, сосема поинакви и попрактични, поевтини, но далеку понездрави од оние старите волнени.

Волнените чорапи не само што се направени од целосно природен материјал, туку овој материјал носи со себе многу поголеми здравствени придобивки отколку што може да изгледа.

Како спиењето во волнени чорапи влијае на нашето тело?

Кога одиме да спиеме во волнени чорапи, нашето тело во текот на ноќта има способност да воспостави соодветна физичка и термичка регулација и на тој начин се воспоставува хармонија во меѓусебното функционирање на мозокот и другите делови од телото.

Волнените чорапи ја поттикнуваат циркулацијата на крвта во нозете, што е многу важно бидејќи циркулацијата во периферните делови на телото може да биде многу послаба од она што може да се нарече здрава циркулација.

Според традиционалната кинеска медицина, носењето волнени чорапи го поттикнува правилниот проток на витална енергија, што кинеските експерти ја нарекуваат енергија Чи, и ја спречува оваа енергија да „заталка“ низ стапалата.

Спиењето во волнени чорапи ни помага да заспиеме побрзо. Статистиката вели дека со волнените чорапи заспивате околу 15 минути побрзо отколку без нив.

Пријатното чувство на топлина на нозете, кое го обезбедуваат волнените чорапи, ја спречува појавата на ноќно потење и топли бранови кај жените во менопауза.

Волнените чорапи им помагаат на стапалата да ја задржат природната влажност, особено во текот на зимата, а тоа го спречува сушењето и пукањето на кожата на стапалата, особено ако пред спиење нанесеме некој хидратантен крем на стапалата.

Ако ви звучи лудо да спиете во волнени чорапи дури и во текот на летото, следните податоци можеби ќе ве разубедат.

Верувале или не, волната е одличен изолатор, па затоа е пријатно да се спие во волнени чорапи и во текот на летото, бидејќи тие нè греат во зима, а нè разладуваат во лето.

Во волнените чорапи не само што нема да имате проблеми со потење на стапалата, туку имаат и антибактериско дејство што исклучува појава на бактериски, па дури и габични инфекции на стапалата.

Кога станува збор за спиење во волнени чорапи, единственото нешто на што треба да внимавате е да избегнувате да носите чорапи кои сте ги носеле во текот на денот под чевлите.

Дефинитивно треба да одржувате редовна хигиена на стапалата, што значи дека мора да ги миете и добро да ги исушите стапалата пред спиење.

Изборот на бојата на волнените чорапи зависи од вашиот моден вкус, бидејќи е важно да бидете во ваш стил во кревет.