Професор Владета Јеротиќ: Само ако ги поседувате овие способности и карактеристики, можете да се наречете зрела личност! Ако се сметате себеси за зрела и остварена личност, ова се квалитетите што треба да ги поседувате, судејќи според зборовите на нашиот познат академик, психоаналитичар и писател.
Владета Јеротиќ бил истакнат српски лекар, невропсихијатар, психотерапевт и писател и академик. Јеротиќ бил роден во Белград. По завршувањето на средното и медицинското училиште, специјализирал невропсихијатрија и психотерапија во Швајцарија, Германија и Франција. Тој е еден од најценетите автори во областа на теоријата за психоанализа, а неговите книги се едни од најбараните во оваа област.
Академикот проф. д-р Владета Јеротиќ развил обемна и плодна новинарска активност во пограничните области на психоанализата, религијата и филозофијата. Во неговата најпозната книга „Човекот и неговиот идентитет“, Јеротиќ објаснува какви способности треба да развие поединецот за да се смета себеси за зрела личност.
Според него, прво мора да тргнеме од фактот дека не постои целосно зрела личност или професионално кажано, личност која би била целосно интегрирана. Постојат само степени на зрелост кои, повеќе или помалку, пристапуваат кон оваа замислена, идеална целина на личноста.
Накратко, ова се најважните критериуми во психологијата кои го одредуваат степенот на зрелост, а редоследот на овие критериуми не укажува на посебно значење.

Способност да сакате некој друг освен себе. Способност за контрола на сопствените инстинкти и импулси. Способност да издржите непријатност, б олка и стра-дање. Поседување зрела, а не инфантилна совест. Умерена агpе cија без реакција на гнев или омpаза, но и без прекумерна плашливост. Способност да се биде независен.
Според професорот Јеротиќ, секој од нас прво мора да одговори на прашањето колку постигнал сам и што направил со своите вродени и стекнати таленти. Само тогаш можеме да се свртиме кон општеството, бидејќи нема зрело општество без зрели индивидуи.
Исто така, во својата книга тој има прекрасни совети кои помагаат во одржување на здравјето и меморијата, па дури и во староста. Сепак овие квалитети не можат да се одредат како ќе се одвиваат со текот на годините.
Владета Јеротиќ постојано се истакнувал со своите мудри совети и посебен начин на живот што го направил витален до самиот крај на животот. За многумина, бил вистинска мистерија како некој во напредните години имал толку добра меморија и сочуван здрав разум.
Во овој поглед, професорот Јеротиќ еднаш советувал: „Повеќе од 30 години, слушам и читам англиски секој втор ден. Првиот јазик кој го учев беше француски, вториот германски, кога бев најмногу во Европа.
Бев во Англија неколку месеци, не научив кој знае колку. Сега читам речиси без речник, но не е исто да читам и зборувам. Секогаш имам нов текст на англиски јазик пред себе, најчесто во аудио верзија.
Кога го слушам текстот, ги запишувам новите зборови од текстот во речникот и повторно ги слушам за два дена. И ако не сум ги запаметил тие зборови, не учам нови, туку ги обновувам старите. Работам на мојот речник секој ден повеќе од 30 години.

Втората работа е учење песни. Најдете нови песни, научете ги, слушајте ги, а ова правете го со 15-20 песни на ден. Вака ја обновувате меморијата и ја освежувате.

Не мора да бидат долги песни, можат да бидат пократки. Научете ја песната напамет. Не се сеќавате? Прочитајте ја повторно уште десетпати и запомнете го текстот. Така се одржува меморијата“, завршува докторот.

Д-р Владета Јеротиќ
Фото: Јутјуб принтскрин