Во изминатите неколку децении, бројот на пациенти со б олки во грбот и ‘рбетот е зголемен за дури 54 %. Оваа о паcна бројка сама по себе покажува колку е важно навреме да се третираат проблемите со ‘рбетот, бидејќи е еден од најважните делови од човековото тело.
Проблемите со ‘рбетот можат да започнат уште во детството без да забележите некоја голема промена. Најчесто дечињата во развој се многу згрбавени поради честото седење пред компјутер или телевизор, а притоа немајќи никаква физичка активност во текот на денот.
Б олните симптоми можат да започнат во адолесцентниот период, а некогаш и после 30-тата година од животот. За жал, за многуте дегенеpативни болести нема конкретен лек, освен доживотна физикална терапија и физичка активност.
Сепак, ова не е решение, бидејќи еднаш пројавениот проблем со ‘рбетот може само да се влошува со текот на годините. Важно е одржувањето на правилна позиција на грбот да се стекне уште од најрани години, а како што старееме да настојуваме кон подобрување на негово здравје. Болестите на ‘рбетот се манифестираат и преку други системски заболувања кои се поврзани едни со други.
Познатиот хирург, пронаоѓач и писател Николај Амосов верувал дека здравјето на нашиот ‘рбет е во наши раце и открил системски пристап што помага да избегнеме сериозни проблеми во иднина.
Николај Михајлович Амосов (1913 – 2002) бил советски и украински хирург, научник, писател и академик, како и директор на научниот оддел на Институтот Јановски за истражување на туберкулоза и торакална хиpypгија.
Д-р Амосов дизајнирал своја серија едноставни вежби и ја докажал нивната ефикасност на личен пример, така што го прославил својот 89-ти роденден, а во овие години не стра дал од б олка и болести на ‘рбетот, мускулите и зглобовите.
Својата серија на вежби, кој сам ја дизајнирал, ја спроведувал секој ден, до постигнување на неверојатни 100 повторувања по вежба, во времетраење од само половина час.

Тогаш неговиот пулс би достигнал 110 – 120 отчукувања во минута, што е слично на аеробниот тренинг. Сепак, почетниците треба да започнат со 4 – 5 вежби, со помеѓу 10 и 20 повторувања, со постепено зголемување на повторувањата, а вежбите треба да се практицираат редовно.
Лебдење во воздух

Легнете на кревет, така што стомакот поставете го во пределот за седење. Со лицето гледајте надолу, а рацете ставете ги зад главата, истегнете ги нозете така што практично ќе се испружите рамно во воздухот. Истегнете го целото тело, но така што останува паралелно со подот.
Кревајте и спуштајте ги нозете, додека чувствувате затегнатост во долниот дел на грбот. Повторете 10 пати. Оваа вежба е одлична за зајакнување на долниот дел од грбот (лумбалниот дел) и иако се чини тешка на почетокот, со текот на времето ќе ја навикнете.
Јога истегнување. Легнете на грб со раширени раце покрај телото. Кренете ги нозете над главата и спуштете ги над неа, како да сакате да направите колут назад. Повторете 10 пати.

Допрете ја лопатката. Подигнете ја левата рака и ставете ја на десното рамо. Истегнете се неколку секунди. Главата може да се помести малку напред за време на вежбата. Повторете 10 пати од двете страни.

Протресете го телото додека стоите. Опуштете го грбот. Започнете да го тресете телото со брзо наведнување на рацете во лактите со брзи и оcтpи движења. Повторете ја вежбата 30 – 60 секунди.

Замавнување. Легнете на грб, свиткајте ги нозете во колената, навлечете ги до градите и завиткајте ги рацете околу нив. Започнете да се лулате напред и назад најмалку 10 пати.

Вежба за зајакнување на мускулите на грбот. Легнете на стомак. Ставете ги рацете до телото. Подигнете ја главата и градите и одржувајте се така 3 секунди. Повторете трипати.