Дали имате апликација која мери колку чекори правите дневно? Оваа навика треба да ја стекнете, вели кардиологот д-р Небојша Тасиќ. Може ли планинарењето да ни го продолжи животот и како? Научниците тврдат дека доколку пешачиме минимум 8.000 чекори дневно, можеме да си го подобриме квалитетот на животот.

Дали е тоа така, што се случува со нашето тело додека пешачиме и какво темпо на одење е најдобро за нашето срце, откри во „Јутру“ на Прва, д-р Небојша Тасиќ, кардиолог.

д-р Небојша Тасиќ

„Уште многу одамна, луѓето сакаат да стандардизираат одредени работи и да видат колку чаши вино можат да испијат, колку цигари можат да испушат, колку далеку можат да изодат.

Секако, набрзо стана јасно дека „цигарите се многу штетни, алкохолот е умерено штетен, додека планинарењето се покажало како веројатно најздравата и најевтината опција за зачувување на здравјето.

Нема ништо подобро од физичка активност, но планинарењето се покажало како исклучително здраво“, изјави д-р Тасиќ и објасни зошто:

д-р Небојша Тасиќ

„Со планинарење, постигнувате огромен број различни придобивки за вашето тело. Ја намалувате анксиозноста, стресот, правите вашето срце и кардиоваскуларниот систем да работат подобро, вашиот коскен систем работи подобро. Така, го тренирате целото тело. Ова не е нова работа, познато е речиси 60 години.

Јапонците ги изумија првите педометри и за да ги продадат и да им објаснат на луѓето за што служат, практично истражувале колку чекори треба да се прават дневно. Со текот на времето, оваа приказна се докажа со научен пристап“, откри кардиологот. Истражувањето покажало интересни резултати.

„Во студија од 2.000 луѓе кои биле следени 13 години, од кои 72 починале во тој период, покажало дека оние кои пешачеле 10.000 чекори имале 50 проценти помали шанси да добијат срцев удар од оние кои пешачеле помалку.

После тоа, било направено истражување на 50.000 луѓе, кое покажало дека над 60 години е потребно да се прават 8.000 чекори во текот на денот, а под 60 години помеѓу 8.000 и 10.000 чекори за да се намали ризикот од срцев, мозочен удар и други несакани болести“, вели д-р Тасиќ.

Кардиологот открива дека најчестото прашање што му го поставуваат пациентите е дали домашната работа се вбројува како физичка активност.

„Пациентите често ми велат дека ја чистат куќата по цел ден, но тоа не е тоа. Неопходно е пешачење од 30 до 45 минути, затоа паметните телефони се важни денес бидејќи можете да видите колку чекори всушност сте направиле.

Најдобро е тоа да го практикувате во природа поради здравиот воздух, но не е проблем ниту лентата за одење. Проблемот е стоењето кое предизвикува проширени вени. Пешачењето е клучна терапија за оние кои боледуваат од дијабетес.

Пораката до сите дијабетичари е да пешачат секој ден“, советува кардиологот и откри кое темпо на одење е најдобро за здравјето на нашето срце.

„Модерната наука вели дека трчањето не е толку здраво, кога зборуваме за луѓе во малку поодмината возраст. Се препорачува умерена брзина, а брзото одење е можеби најздравата опција. На овој начин, го вклучуваме целиот организам“, објасни тој. Повеќе можете да слушнете ОВДЕ. Прочитајте: ПОЧНЕТЕ УШТЕ СЕГА: 1 час пешачење секој ден дава големи резултати до лето – ОВДЕ.