Рузмаринот го забрзува метаболизмот и согорувањето на калориите, разградувањето на мастите и го затегнува ткивото што го прави совршено природно средство за с лабеење. Во продолжение на текстот дознајте како се користи.

Рузмаринот (Rosmarinus) е род на дрвенести повеќегодишни, зимзелени растенија со листови во вид на иглички кои имаат многу специфичен пријатен вкус и ароматичност. Во превод од латински името рузмарин значи „морска свежина”.

Оваа билка е типична за медитеранскиот предел, па е една од најупотребуваните во Медитеранскиот начин на исхрана, но денес се одгледува ширум светот и најчесто се користи како зачин, за подготовка на чај, есенцијално масло, а наоѓа и различни други примени во фармакологијата и индустријата за козметика (главно за сапуни и парфеми).

Во минатото, луѓето го користеле рузмаринот како лековита билка за најразлични здравствени проблеми (мускулна б олка, подобар имунитет и циркулација, здрава коса итн), па така денес се прават сé повеќе истражувања кои потврдуваат некои од одамна користените бенефити на оваа билка.

Рузмаринот може да го снижи шеќерот

Доколку не се третира, високиот кр-вен шеќер може да води кон кардиоваскуларни, бубрежни, нервни и очни оштетувања. Затоа, особено дијабетичарите мораат постојано да ја контролираат глукозата во кр-вта.

Контролирањето, секако се одвива со соодветниот третман и здравата исхрана, но и некои билки, како што е рузмаринот на пример.

Иако досегашните студии на тема рузмарин и кр-вен шеќер се лабораториски и анимални, постојат сериозни индикации дека чајот од рузмарин делува на намалување на шеќерот.

Дејството се должи на неговите т.н. компоненти со инсулински ефект (пред сé споменатите антиоксидативни соединенија рузмарична и карносична киселина) што значи рузмаринот помага за полесна апсорпција на глукозата во мускулното ткиво.

РУЗМАРИНОТ ПОМАГА ВО С ЛАБЕЕЊЕ

Рузмаринот го забрзува метаболизмот и согорувањето на калориите, разградувањето на мастите и го затегнува ткивото што го прави совршено природно средство за с лабеење. Потребно е да пиете по 150-250 мл чај пред секој од главните оброци. Ќе ви помогне и да го ели-минирате целулитот од вашите нозе.

ЧАЈ ОД РУЗМАРИН

Зовријте 250 мл вода, оставете ја да отстои 3-5 минути, па прелијте една лажичка суви исечкани ливчиња од рузмарин. Не ја варете билката и не ја прелевајте веднаш со зовриената вода за да не се изгубат лековитите состојки. Поклопете и после 5-10 минути процедете и пијте, најдобро на гладно или помеѓу оброците, незасладено.

РУЗМАРИНОТ ЈА ПОДОБРУВА ЦИРКУЛАЦИЈАТА

Лошата циркулација е доста чест проблеми, особено кај повозрасните лица со помала физичка активност. Ако често искусувате чувство на студени раце и нозе, вреди да се обидете да си помогне со маслото од рузмарин.

Иако се потребни повеќе истражувања на оваа тема, некои студии покажуваат дека масажите со есенцијалното масло можат да помогнат во ширењето на кр-вните садови, со што кр-вта полесно може да стигне до крајните делови на екстремитетите и на тој начин да ги затопли.

РУЗМАРИНОТ ГИ НАМАЛУВА Б ОЛКИТЕ ОД АРТРИТИС

Прелиминарните резултати од студиите укажуваат дека маслото од рузмарин може да помогне во намалувањето на воспалителните процес кои водат до отоци, б олки и вко.чанетост во зглобовите.

Се смета дека ваквото дејство се должи на можноста на некои компоненти од рузмаринот да го попречат влезот на белите кр-вните клетки во воспалените ткива, односно на имунолошките клетки кои понатаму испуштаат хемикалии што дополнително го зголемува воспалението.

Според едно истражување, оние лица со ревматоиден артритис кои имале масажа со есенцијално масло од рузмарин трипати неделно, имале намалување на воспалителните б олки во колената за дури 50%, за разлика од оние кои имале масажа без вакво масло (само 12% намалени болки).

Ревматоидниот артритис е автоимуно заболување при кое телото со својот имун систем непотребно ги на.паѓа ткивата на зглобовите, пов.редувајќи ги и предизвикувајќи воспалителни процеси. Ваквата состојба ги создава непријатните симптоми.