Татко ми се бореше со хипертензија со години, а потоа започна да ги прави овие вежби: Притисокот му се нормализираше за 3 месеци! (под пишаниот рецепт има видео со објаснување за начинот на изведување на вежбите)

Д-р Бубновски е сигурен: “Ниту еден кардиолог во светот не може да се пофали со свој пациент кој се опоравил од хипертензија со земање лекови. Тие на своите пациенти прво им препишуваат едно апче, а потоа цела рака таблети. А решението е толку едноставно и природно, треба да се направат неколку вежби…”

Од кога знам за себе, татко ми отсекогаш страдал од висок крвен притисок. Отпрвин, тој ја игнорираше болеста и не и обраќаше внимание, сè додека не му беше дијагностицирана хипертензија. На тато му беа препишани разни лекови, со кои до неодамна го започнуваше секое утро.

За среќа, пред три месеци чичко Илија дојде кај нас од Нови Сад. Како што се испостави, и тој самиот страдал од хипертензија подолго време, сè додека не се запознал со методот на лекување на срцеви заболувања од рускиот лекар Сергеј Михајлович Бубновски.

Откако ги вовел овие вежби во неговиот утрински режим, тој успеал да го нормализира крвниот притисок многу брзо и тоа без лекови.

Професорот Сергеј Бубновски е познат доктор во Русија, доктор на медицински науки и автор на бројни книги. Еднаш едвај и самиот се спасил од од оваа болест. Но тој, спротивно на официјалната медицина, не користел лекови за неговата болест, туку еден вид кинезитерапија, односно движења и вежби кои го подобруваат протокот на крвта низ крвните садови.

Според д-р Бубновски, артериската хипертензија е болест на денешницата. Поради висок притисок доаѓа до развој на аритмија, коронарна срцева болест, тромбоемболизам, па дури и дијабетес мелитус тип II. И тоа се случува затоа што срцето, односно срцевиот мускул – миокардот, не може да се справи со волуменот и одржување на брзината на протокот на крвта во системската циркулација.

Според СЗО, кардиоваскуларните болести стануваат водечка причина за смртност ширум светот. Професорот вели дека наместо да се препишуваат голем број антихипертензивни лекови кои поддржуваат ослободување на крв од срцето на лице кое страда од хипертензија, вреди да се анализира начинот на живот на пациентот, со цел да се открие што довело до појава на хипертензија.

Се разбира, во акутни случаи, лековите можат и треба да се користат, но не постојано секој ден. Според СЗО, секоја година 17,5 милиони луѓе умираат од кардиоваскуларни болести. За да излечите хипертензија, прво мора да откриете што е хипертензија, а тоа е, всушност, преоптоварување на срцевиот мускул на миокардот.

Овој мускул функционира на ист начин како и сите човечки мускули, со принципот на контракција и релаксација. Секојдневната физичка активност во времетраење од половина час помага да се спречат срцеви и мозочни удари. Затоа Сергеј Михаилович Бубновски ги советува сите што навистина сакаат да се ослободат од високиот крвен притисок да изведуваат најмалку две вежби кои директно влијаат врз брзината и обемот на циркулацијата на крвта. Ова ќе ви помогне да ја вратите срцевата активност. Оваа гимнастика е индицирана за пациенти со хипертензија I и II стадиум.

1.Можете да го користите пешачењето за да се загреете. Две минути менувајте наизменично различни типови на одење, како што е одење на прсти, потоа преминување во нормални чекори или одење на петици, потоа одење странично и сменете го начинот на одење на секои пет чекори. Исто така е важно да дишете рамномерно. Ова е многу добро за стапалата.

2.За оваа вежба, ќе ви биде потребно столче или кој било друг висок предмет, како што е маса или клупа, со кои ќе правите склекови. Главата и погледот се насочени напред, а телото да биде стегнато. При вдишување, треба да ги свиткате рацете до лактите и да го спуштите телото, да издишите, да ги исправите рацете и да се кренете со звукот „Ха“. Секое притискање треба да биде во исто време и да трае околу 20-30 секунди.

3.Оваа вежба се прави со стол. Седејќи на столот, ставете ги двете нозе така што тие ќе бидат пред вас на иста линија – една пред друга. Станете од столот и одржувајте рамнотежа. Потоа седнете повторно. Неопходно е да станете со издишување и да седнете при вдишување. По завршувањето на целиот циклус на овие вежби, треба да застанете и само да вдишувате две минути. Овие вежби треба да ги правите 3 пати на ден, и задолжително започнете со овие вежби секое утро, советува д-р Бубновски.