Босилекот е една од најчесто користените ароматични билки во светот која се користи на најразлични начини, за готвење како зачин, за лекување како чај или облоги, а лековито е и неговото семе. Чајот од босилек е вкусен напиток кој има посебен вкус и може да ви пружи многу здравствени придобивки доколку го пиете редовно.
Во босилекот може да се најдат следните витамини: А, К, Ц, Б6, а од минерали најзастапени се магнезиум, манган, калиум и железо. Чајот од босилек е билен чај направен од исушени листови на лековитата билка. Босилекот има различни подвидови, иако сите тие се научно познати како Ocimum basilicum.
Различни варијации на ова растение можат да произведат различни вкусови кои може да влијаат на вашиот чај, но побарајте го оној вид кој се нарекува сладок босилек, бидејќи тоа е најчестиот вид што се користи за приготвување на чај.
Чајот од босилек не треба да се меша со „светиот чај од босилек“, бидејќи овој чај се прави и од лисјата на светиот босилек (Ocimum sanctum), познат како Тулси. Овој чај не е најчесто подготвуваниот билен чај, но поради својата густа содржина на хранливи материи и антиоксиданси, тој е многу популарен во различни делови на светот.
ЧАЈ ОД БОСИЛЕК – ЛЕКУВАЊЕ И ПРИДОБИВКИ. Најзначајната здравствена корист на чајот од босилек е неговата способност да го стимулира орал-ното здравје, да го деток-сицира телото, да ги регулира дијабетичните симптоми и да го ублажува ст-ресот.
НЕГА НА КОЖА. Босилекот содржи многу антиоксиданти како камфен и други соединенија кои можат да го намалат воспалението и да го подобрат целокупното здравје на кожата. Со помалку слободни радикали кои предизвикуваат проблеми, вашата кожа ќе изгледа помладо, без брчки.
О РАЛНО ЗДРАВЈЕ. Многу луѓе јадат лист од босилек бидејќи содржи природни антибактериски и антивирусни својства, но истото може да се добие и со чајот, спречувајќи инфекции кои можат да предизвикаат некои болести.
Дијабетес. Спроведено е обемно истражување за ефектите на босилекот врз дијабетесот, поточно, неговото влијание врз регулацијата на шеќерот во кр-вта и гликозата во организмот. Редовното конcyмирање на овој чај може да помогне да се одржуваат симптомите на дијабетес под контрола.
АНАЛГЕТИК. Босилекот е исто така природен лек против б олки и може брзо да ги ублажи непријатностите и воспаленијата поврзани со разни болести.

ИМУНОЛОШКИ СИСТЕМ. Како што споменавме, чајот од босилек содржи многу соединенија кои можат да ви помогнат да спречите вирусни и бактериски инфекции, со што ќе го зајакнете имунитетот и ќе му помогнете во бор-бата против бактериските и вирусните инфекции.
С ТРЕС. Кога станува збор за ослободување од ст-ресот, овој сми-рувачки чај од босилек може да помогне во намалување на нивото на хормонот на ст-ресот и исто така да им помогне на оние кои имаат проблеми со не-соница. Може да биде добар за вашиот кардиоваскуларен систем, како и за метаболизмот и мен-талното здравје.
ПОДГОТОВКА НА ЧАЈ

Лесно можете да направите чај од босилек, бидејќи ви се потребни само суви листови од босилек. Сè што треба да направите е да зовриете 500 мл вода во тенџере, па да додадете 2 лажички сув лист од босилек.

Оставете 3 до 4 минути да се излади, процедете, истурете во чаша и додајте малку природен засладувач по желба. Ако чајот го подготвувате од свежи листови, тогаш во половина литар врела вода ставете една рака листови, па после 10 минути процедете.

ЧАЈ ОД БОСИЛЕК – НЕСАКАНИ ЕФЕКТИ

Ако кон.сумирате премногу чај од босилек, може да се појават некои несакани ефекти, но повеќето ефекти се предизвикани од кофеинот присутен во чајот. Можна е алергија на босилек и може да доведе до воспаление или воз.немиреност во стомакот.

Бремените жени треба да избегнуваат чај од босилек, бидејќи во ова растение има одредени активни соединенија кои можат да влијаат на нивото на хормоните. Понатаму, овој чај може да ја разреди кр-вта, па затоа не се препорачува пиење пред опера-ција.