Чај од ориз, јачмен и пченкарна свила: Спас од летните горештини, главоболки и високи масти

Деновиве бележиме тропски горештини, а се најавуваат уште повисоки температури. Да се заштитиме на природен начин!

Чај од ориз

Измијте го оризот со студена вода. Најдобро е да користите интегрален ориз, но ќе послужи каков и да имате.

Исцедете го и пропржете го во тава, непрекинато мешајќи, додека да добие златножолта боја. Додајте вода 10:1.

Оставете да зоврие, намалете го огнот и оставете да се вари на тивок оган 15-30 мин. Во текот на варењето ставете прстофат морска сол.

Процедете го чајот а оризот можете да го употребите за подготовка на некое јадење.

Овој чај е добар за сите возрасти, посебно за бебиња при висока температура. Најмногу се користи летно време за нормализирање на телесната температура, но исто така е корисен за нормализирање на столицата при запек, дијареа или хронична главоболка.

Чај од пченица (јачмен)

Пржете го житото во тешка тава 5-10 мин. на среден оган, непрекинато мешајќи го. Додајте 10 дела вода на 1 дел жито (10:1) и оставете да зоврие. Кога чаот ќе зоврие намалете го огнот на тивко и оставете да се вари уште 15 мин.

Чајот од пченица е освежителен пијалок преку лето, а чајот од јачмен ги топи маснотиите во организмот.

Чај од пченкарна свила

Ставете во вода свежа или исушена пченкарна свила и варете ја. Овој чај е делотворен кај здравствени проблеми предизвикани од прекумерна потрошувачка на сол или намирници од животинско потекло- посебно при запек или ретко уринирање.

Loading...