Според најновите истражувања, чајот од маслинови листови има повеќе антиоксиданси отколку зелениот чај кој е на глас дека е еден од најдобрите.

Иако на самата помисла, маслинките обично ги визуализираме како вкусни и здрави плодови. Меѓутоа, исто така, лисјата од дрвото се исклучително корисни и лековити.

Имено, историјата на оваа билка допира далеку во минатото, а станува збор за стебло кое може да живее и до 3 000 години. Лисјата од маслинките ги користеле и старите Египќани, а во Библијата се споменува маслинката повеќе од 1 000 пати.

Листот од маслинка обилува со бројни лековити својства. Најактивното соединение во листот, кое всушност се поврзува со терапевтско делување, се нарекува олеуропеин (горчлив монотерпенски глукозид). Токму ова соединение и продуктите од неговото хидролитичко разградување, има вистинско антибактериско делување.

Листот од маслинка помага при воспаление на белите дробови, гонореја, туберколоза, грип, менингитис, хепатитис Б, херпес итн. Помага и при воспаление на уринарниот тракт но и при хируршки инфекции. Докажано е дека маслиновиот лист истовремено ги спречува инфекциите предизвикани од габички.

Соединенијата во листот од маслинка го јакнат имунитетот, ја подигаат енергијата на организмот, поседуваат антивирусно, антипаразитско, антибактериско и антифунгално дејство, ги намалуваат или дури целосно ги отстрануваат и многу здравствени проблеми, го намалуваат крвниот притисок, концентрацијата на шеќер во крвта и нивото на лошиот холестерол (ЛДЛ).

РЕЦЕПТ ЗА ЧАЈ

За една чаша чај од 200-300 мл, потребни ви се од 15 до 20 исушени листови од маслинка (можете малку да ги издробите).

Зовријте ја водата, ставете ги листовите и варете уште 2 до 3 минути. Оставете ги листовите да отстојат уште 10 минути, па процедете. Не ги оставајте листовите да стојат подолго!

Овој чај може да се пие топол или ладен, засладен со малку мед, лимон или без ништо. Пијте го секој ден за да почувствувате подобрување за различни заболувања. Чајот е препорачливо добар да се пие и превентивно. Има слаткаст вкус.

Ливчињата за чај е најдобро да се берат во пролет кога се млади.

Измијте ги и исушете ги на воздух, а чувајте ги затворени во стаклена тегла.